Evenimentul Zilei > Actualitate > Adio declaraţii FALSE la POLIŢIE. Inteligenţa artificială va RECUNOAŞTE când cineva MINTE
Adio declaraţii FALSE la POLIŢIE. Inteligenţa artificială va RECUNOAŞTE când cineva MINTE

Adio declaraţii FALSE la POLIŢIE. Inteligenţa artificială va RECUNOAŞTE când cineva MINTE

Oamenii de știință britanici au dezvoltat un nou program de calculator pentru a afla dacă cineva a mințit poliția. Acest software inovator analizează formularea declarației victimei pentru a identifica semnele de avertizare ale falsificării rapoartelor.

Poliția spaniolă, care a folosit deja programul, a constatat că a fost eficient în peste 80% din cazuri, ajutând la identificarea a 64 de declarații false într-o singură săptămână.

Dezvoltat de experți de la Universitatea Cardiff, programul numit "VeriPol" utilizează o combinație automată de analiză a textului și inteligență artificială pentru a recunoaște când cineva minte sau exagerează.

Mii de declarații false sunt transmise poliției în fiecare an, iar mulți infractori sunt așteptați să primească beneficii de la asigurări sau creanțe pentru infracțiuni care nu au avut loc niciodată.

Dar, potrivit cercetătorilor, există câteva semne conținute în declarațiile scrise care pot fi identificate rapid de noul software. Folosind algoritmi, aparatul poate analiza cu atenție diverse caracteristici, cum ar fi: adjectiv, acronime, verb, substantiv, semne de punctuație și numere.

Echipa din spatele tehnologiei crede că ar putea ajuta poliția pentru a economisi timp prețios și efort la investigarea infracţiunilor false și să descurajeze oamenii  să mai depună  declarații mincinoase în primul rând.  

Dr. Jose Camacho-Collados, Școala de Informatică de la Universitatea din Cardiff, care a contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii, a declarat: "Poliția din toată Spania utilizează acum VeriPol și integrează perfect programul în practicile lor de lucru. În cele din urmă, sperăm că, demonstrând că-i posibilă detectarea automată, aceasta va descuraja pe oameni să se afle în primul rând la poliție", notează telegraph.