Evenimentul Zilei > EVZ Special > Adevărul despre „privatizarea” sănătății. Victor Costache: „Lăsăm pacientul să aleagă”
Adevărul despre „privatizarea” sănătății. Victor Costache: „Lăsăm pacientul să aleagă”

Adevărul despre „privatizarea” sănătății. Victor Costache: „Lăsăm pacientul să aleagă”

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că modificarea Legii nr. 95 a Sănătății nu are legătură cu privatizarea.

Totodată, ministrul a declarat că modificarea Legii nr. 95 are în prim plan punerea pacientului în centrul sistemului, astfel încât să poată să decidă dacă vrea să se trateze în spital de stat sau la privat.

„De câte ori se reformează ceva în medicină, se scoate această utopie a privatizării. Noi ne dorim să punem pacientul în centrul sistemului şi să lăsăm pacientul să aleagă. Ştiţi foarte bine situaţia catastrofică în care ne aflăm ca sistem sanitar iar una dintre cauze a fost această îngrădire a pacienţilor.

Scopul acestor măsuri legislative este să ieşim din acest fenomen de îngrădire a drepturilor. Spitalele private au fost incluse demult în programele naţionale – din 2013 sau 2014. Era lăsat în suspans această formulare ambiguă când sunt excedate anumite capacităţi de primire, lucru absolut ambiguu şi greu de interpretat. Este vorba despre o updatare firească a acestei legislaţii din 2014.

De asemenea, sunt luate şi alte măsuri de modernizare a Legii 95, a acestor servicii medicale integrate ca şi celelalte ţări europene. (…) Este exemplul copiilor cu autism, unde li se plătea medicaţia, dar nu li se asigura suportul mult mai necesar a tot ce înseamnă logoped sau psiholog”, a declarat Victor Costache., informează Agerpres.