Evenimentul Zilei > Actualitate > Adevărul despre pandemie! Asta să fi fost miza, de fapt? E o dezvăluire în premieră
Adevărul despre pandemie! Asta să fi fost miza, de fapt? E o dezvăluire în premieră

Adevărul despre pandemie! Asta să fi fost miza, de fapt? E o dezvăluire în premieră

Au trecut peste 6 luni de când Covid-19 este prezentă în vieţile noastre şi nu de puţine ori s-a ridicat - mai ales printre adepţii teoriilor conspiraţiilor - următoarea problemă: cui i-ar fi folosit pandemia?

Un fir către acest răspuns pe care probabil îl cunosc doar greii lumii poate fi un anunţ recent al Organizaţiei Mondiale a Turismului (UNWTO).

Reprezentanţii UNWTO au anunţat pierderi de 460 de miliarde de euro pentru industria călătoriilor din întreaga lume, conform AFP şi Reuters.

Altfel spus, asta înseamnă o reducere cu 65% a numărului de sosiri internaţionale în primul semestru din 2020.

Practic, veniturile pierdute în primele 6 luni din acest an „sunt de aproximativ 5 ori mai mari faţă de veniturile globale din turism înregistrate în timpul crizei financiare din 2009”.

Conform estimărilor instituţiei ce are sediul la Madrid (n.r. – capitala Spaniei), sosirile internaţionale au scăzut cu 440 milioane în perioada ianuarie – iunie 2020.

Asta înseamnă un procent de 65%… Cel mai sever declin a fost înregistrat în Asia, de altfel şi prima regiune care a simţit impactul pandemiei de coronavirus.

Statisticile sursei citate arată că numai în primul semestru din 2020, sosirile turiştilor au scăzut cu 72% în Asia, cu 66% în Europa, cu 57% în Africa şi Orientul Mijlociu şi cu 55% în America de Nord şi de Sud.

„Este o scădere fără precedent, deoarece ţările din întreaga lume şi-au închis frontierele şi au introdus restricţii de călătorie, ca răspuns la pandemie.

Reducerea cererii pentru călătorii şi a încrederii consumatorilor va continua să afecteze turismul pentru tot restul anului”, se arată în raportul UNWTO.

Mai departe, Organizaţia Mondială a Turismului anticipează că numărul sosirilor vizitatorilor străini va scădea cu aproximativ 70% în 2020.

Desigur, estimare are în vedere efectele generate de pandemie. Pentru revenirea la valorile care erau înainte de coronavirus, va fi nevoie de doi până la patru ani.

Doar atunc, sosirile turiştilor ar putea reveni la nivelul de anul trecut. Şi asta în condiţiile în care mai mult de jumătate din destinaţii au relaxat restricţiile de călătorie.

În 2019, numărul sosirilor turiştilor străini a urcat cu 4%, la 1,5 miliarde, iar unele dintre cele mai vizitate ţări din lume rămân Franţa, Spania şi SUA.

„Călătorii internaţionale sigure şi responsabile sunt acum posibile în multe părţi ale lumii şi este esenţial ca autorităţile să colaboreze cu sectorul privat pentru a pune din nou în mişcare turismul global”, a declarat secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili.

sursa: Agerpres

sursa foto