Ionel Dancă a explicat că joi va fi adoptata OUG prin care companiilor și persoanelor fizice afectate de pandemie le va fi permis să își amâne ratele la bănci, scrie Realitatea.net.

Pentru a-i liniști pe oamenii care credeau că la reluarea ratelor vor avea mai mult de plată, „soluția” devenind astfel o povară, acesta a dat asigurări că dacă s-ar fi întâmplat așa, această măsura nu s-ar mai fi luat.

„Sistemul bancar este un sistem vital pentru funcționarea economiei, trebuie să asigurăm lichidități. Noi am avut dialog cu sistemul bancar și am ajuns la o soluție pentru cetățenii care au dificultăți să își plătească ratele să fie păsuiți.

Vom reveni cu o ordonanță de urgență care va preciza toate aceste condiții, ca acel client să aibă posibilitatea eșalonării astfel încât să nu se transforme această facilitate într-o povară.

Noi toți ne dorim să rămână la o capacitate de plată, altfel nu are niciun sens măsura. În momentul de față, din cele spuse de reprezentanții băncilor, nu există probleme de lichiditate, dar trebuie luate măsuri cu atenție”, a declarat Ionel Dancă.

Șeful Cancelariei Guvernului a mai precizat că obligațiile de plată la bugetul de stat au scopul de a sigura funcționarea statului pentru că sistemul de sănătate are o mare provocare acum.

„Reamintesc faptul că stocurile au fost zero la preluarea guvernării și facem ceea ce trebuie pentru gestionarea acestei epidemii”, a explicat Dancă.