„Se grăbesc cu anticipatele ca să nu mai majoreze pensiile din septembrie. Eu vreau să fie respectată legea, dar am tras câteva semnale de alarmă în campanie şi se pare că am avut dreptate. Guvernul ‘n-am bani’ nu face nimic altceva decât să dea vina pe noi, pe PSD.

Momentan nu găsim toate sumele în buget, dar nu e o problemă, nu vreau să panichez pe nimeni, le putem regăsi în rectificări. Este, însă, o contradicţie în termeni. Strigă că nu au bani, dar dau asigurări că vor da aceste majorări. Ori minţim când spunem că nu avem bani, ori minţim când spunem că vom majora. Dacă vor încerca modificarea legii, noi ne vom opune. Din păcate, spre asta cred că ne îndreptăm”, a declarat Marius Budăi. la România TV.

Ce spune actualul ministru al Muncii

Săptămâna trecută, actualul ministru al Muncii, Violeta Alexandru, declara că sistemul de pensii se află într-un pericol iminent în condiţiile scăderii simţitoare a numărului persoanelor active, astfel că populaţia trebuie încurajată să economisească bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care conferă mai multă siguranţă contribuabililor datorită trasabilităţii banilor şi transparenţei.

Ministrul a caracterizat Pilonul 2 drept un sistem de pensii corect, care dă măsura corectitudinii în raport cu contribuţiile realizate de oameni în vederea perioadei de retragere din activitatea profesională.

Totodată, Violeta Alexandru a atras atenţia că în toată Europa există tendinţa prelungirii vârstei de pensionare, însă nu a indicat că actualul Guvern ar intenţiona să ia măsuri în acest sens în mandatul curent.

Ministrul Muncii şi-a exprimat, totodată, îngrijorarea faţă de impactul bugetar al legislaţiei privind creşterea cu 40% a pensiilor începând din septembrie 2020, dar a subliniat că va aplica legea în vigoare cât timp deţine mandatul de ministru.

În opinia Violetei Alexandru, statul a eşuat în activitatea de conectare a cererii de forţă de muncă cu oferta, ea subliniind că nu există o problemă gravă a lipsei de forţă de muncă.

 

Te-ar putea interesa și: