Evenimentul Zilei > International > ACUZE FĂRĂ PRECEDENT la adresa Greciei. Ministrul turc de externe : „ Grecia s-a transformat într-un paradis sigur pentru infractorii turci”
ACUZE FĂRĂ PRECEDENT la adresa Greciei. Ministrul turc de externe : „ Grecia s-a transformat într-un paradis sigur pentru infractorii turci”

ACUZE FĂRĂ PRECEDENT la adresa Greciei. Ministrul turc de externe : „ Grecia s-a transformat într-un paradis sigur pentru infractorii turci”

„Grecia s-a transformat într-un paradis sigur pentru infractorii turci”, a declarat sâmbătă ministrul turc de externe, referindu-se la decizia Atenei de a oferi azil politic unor soldați turci învinuiți de către autoritățile de la Ankara că ar fi participat la lovitura de stat din 2016.

Într-un interviu acordat ziarului grec Ta Nea, ministrul  turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat: "Grecia a devenit un refugiu sigur pentru criminali turci, cum sunt cei opt soldați fugari care au participat de fapt la încercarea de lovitură de stat".

"Suntem hotărâți să ne asigurăm că puciștii fugari vor fi extrădați și încarcerați în Turcia", a adăugat acesta.

La începutul acestei săptămâni, Grecia a fost de acord să ofere azil politic pentru doi membri ai comandourilor armatei turce învinuiți de către autoritățile de la Ankara că ar fi membri ai organizației FETO, a imamului turc Fetulah Gulen. 

La câteva ore după încercarea de lovitură de stat din iulie 2016, opt militari au sosit în Grecia la bordul unui elicopter Black Hawk și au cerut azil în această țară.

Turcia a emis imediat o cerere de extrădare, care în cele din urmă a fost refuzată de Curtea Supremă din Grecia în luna  ianuarie 2017, după o serie de demersuri în instanță.

Cavusoglu de asemenea  a atacat violent subiectul explorării rezervelor hidrocarburilor de către  ciprioții greci în estul Mediteranei. Acesta a declarat faptul că drepturile ciprioților turci au fost "ignorate" de către greci prin aceasta ”mutare”.

"Curând, Turcia va începe propriile activități de extracție a hidrocarburilor în zonele de jurisdicție maritimă din Marea Mediterană și Marea Neagră", a adăugat el.

Turcia a avertizat în repetate rânduri administrația cipriotă din partea greacă a insulei cu privire la demersurile de explorare  a hidrocarburilor din estul Mării  Mediterane, afirmând faptul că și ciprioții turci au drepturi asupra resurselor din zonă.