Editura Evenimentul si Capital

EVZ A AVUT DREPTATE! Acuzațiile aduse de procurori doctorului Gheorghe Burnei, desființate de judecători

Autor: | | 30 Comentarii | 19302 Vizualizari

Numirea acestuia ca „Măcelarul de copii” e o exagerare provenită din acuzațiile procurorului, iar instanța a decis că profesorul Burnei poate practica medicina

Judecătorii au demontat pas cu pas toate acuzațiile aduse profesorului dr. Gheorghe Burnei, chirurg ortoped la spitalul Marie Curie din Capitală. Acestuia i s-a ridicat pedeapsa de arest la domiciliu și a fost plasat sub control judiciar, deși procurorii au cerut arestarea. Mai mult, medicul a primit dreptul de a profesa în toate spitalele din țară și în cele private, mai puțin la spitalul Marie Curie, acolo unde sunt ținute documente care reflectă activitatea sa din trecut. De asemenea, profesorul Burnei își poate ține în continuare cursurile la Universitate, unde studenții îl așteaptă cu brațele deschise.

Judecătorii Curții de Apel București au decis, ieri, ca medicul Gheorghe Burnei să fie plasat sub control judiciar și nu în arest la domiciliu. Astfel, după lungi deliberări, magistrații au decis să respingă cererea procurorilor care solicitaseră arestarea preventivă a medicului și, mai mult, au decis că nici măsura arestului la domiciliu nu se mai impune. Lucrurile au luat însă o întorsătură de 180 de grade în acest dosar, în momentul în care a apărut motivarea sentinței dată de Tribunal, cea prin care se accepta doar arestul la domiciliu. Judecătorul a desființat, practic, toate acuzațiile înșirate de procurorul Cristina Radu în referatul pe care l-a trimis instanței.

Nu au dovedid acuzațiile de experimente pe copii

Astfel, judecătorul de la Tribunalul Bucureşti, care a citit dosarul, a susţinut în motivare că anchetatorii de la Parchetul Capitalei și de la DGA nu au dovedit mai multe acuzaţii la adresa doctorului , respectiv malpraxis, experimente pe copii şi folosirea de dispozitive neomologate. Magistratul mai afirmă că Gheorghe Burnei şi-a recunoscut 10 fapte de luare de mită, însă procurorii nu au dovezi pentru alte 5 infracţiuni de corupţie. Mai mult, pentru faptele de mită recunoscute, înregistrările de la dosar arată că medicul „a acceptat cu greu sumele de bani primite de la pacienți”. Detaliile care apar în motivarea deciziei prin care procurorii cer ca doctorul să fie arestat au fost demontate pas cu pas de judecătorul Tribunalului, arătând că nu există probe care să susțină cele invocate de acuzare.

Astfel, în referatul trimis în instanţă de procurori se arată că există indicii privind săvârşirea de către Gheorghe Burnei a unor infracţiuni contra vieţii şi contra integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, stare pe care Burnei a agravat- o prin acţiunile sale intenţionate. În replică, judecătorul susține însă că procurorii nu au dovedit acuzațiile de malpraxis, caracterul experimental al unora dintre operații și folosirea de dispozitive neomologate.

„Trebuie precizat ritos faptul că nu sunt dovedite şi nu fac obiectul cauzei penale de faţă eventualele acuzaţii de malpraxis la adresa inculpatului, cu atât mai mult cu cât pentru dovedirea acestora este nevoie de un REML, care în cauza de faţă lipseşte. Nu poate fi reținută ca agravând situația inculpatului nici acuzația din referat privind caracterul experimental al unora dintre operațiile efectuate de către inculpat, întrucâ, pe de o parte, ele exced obiectului prezentei cauze, iar pe de altă parte, sunt nedovedite. Revine Colegiului Medicilor, INML şi Comisiei de Bioetică posibilitatea de a efectua o investigaţie serioasă, dar ulterioară prezentei propuneri, care să confirme sau să infirme temeinicia acestor acuzaţii, dar, la momentul de faţă, ele nu pot fi luate în considerare de către instanţă, întrucât nu se concretizează în acuzaţii penale explicite la adresa inculpatului (...). Tot astfel nu fac obiectul pricinii de față și, în lipsa unei investigații serioase, nu pot agrava situația inculpatului nici susținerile privind caracterul omologat sau nu al unora dintre dispozitivele folosite de către inculpat la operații. Nici susţinerea privind plata unor dispozitive medicale de către pacienţi nu poate fi reţinută de către instanţă, întrucât excede obiectului cauzei, pe de o parte, iar pe de altă parte, din nou, Parchetul nu îi impută, în concret vreo faptă penală inculpatului”, se arată în motivarea tribunalului.

40 de ani de carieră șterși cu buretele

Pe de altă parte, avocații doctorului au susținut în pledoaria de final că în cei 40 de ani de când profesează Gheorghe Burnei a avut o carieră pentru care mulți colegi l-ar fi invidiat și că acest lucru este important pentru medicul Gheorghe Burnei.

În cursul zilei de ieri, site-ul buget.ro a publicat o dezvăluire uluitoare, indicând cine se află în spatele declanșării scandalului de la spitalul Marie Curie, prin care s-a încercat eliminarea medicului Burnei. Redăm un fragment, menționând că vom face investigații în zilele următoare pe acest subiect.

Motive neîntemeiate pentru arestare

În referatul prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au cerut arestarea medicului Gheorghe Burnei se notează că în biroul acestuia de la spitalul Marie Curie au fost găsite și ridicate sumele de 13.343 de lei, 5015 de euro și 750 de dolari, bani ce ar fi fost primiți de la părinții copiilor operați, drept mită. Anchetatorii susțin că la dosar există numeroase declarații de martori, înregistrări ambientale dar și înscrisuri care ar proba infracțiunile în cazul medicului. Aceștia descriu „modul de operare” și vorbesc despre experimente făcute pe copii, despre copii care erau întorși de la operații pentru a crea presiune, iar astfel părinții să plătească. Procuroii recunosc, însă, că medicul nu a cerut niciodată bani pentru serviciile medicale.

Cum s-a ajuns la DGA?

Stupoare la Loto, astazi! Ce s-a intamplat cu numerele! LIVE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI