Evenimentul Zilei > International > ACUZAŢII uluitoare în PROCESUL liderului MAFIOT „El Chapo” Guzman. MITĂ de MILIOANE de DOLARI pentru PREŞEDINTE
ACUZAŢII uluitoare în PROCESUL liderului MAFIOT „El Chapo” Guzman. MITĂ de MILIOANE de DOLARI pentru PREŞEDINTE

ACUZAŢII uluitoare în PROCESUL liderului MAFIOT „El Chapo” Guzman. MITĂ de MILIOANE de DOLARI pentru PREŞEDINTE

Un martor din procesul liderului cartelului drogurilor din Sinaloa, Joaquin „El Chapo” Guzman, a declarat că a plătit o mită de milioane de dolari unui subaltern al preşedintelui ales a mexicului Andres Manuel Lopez Obrador în 2005,

Isus Zambada a declarat, de asemenea, că a plătit milioane de dolari mită către fostul oficial al guvernului mexican, Genaro Garcia Luna, în numele fratelui său, dealerul de droguri Ismael "El Mayo" Zambada, care se află în libertate.

Garcia Luna, într-o declaraţie scrisă, a precizat că acuzaţiile reprezintă "defăimare" şi "sperjur" şi au fost făcute fără nici o dovadă.

Garcia Luna a declarat că a primit recompense de la înalţi oficiali americani pentru munca sa în lupta împotriva crimei organizate din Mexic şi că a fost "defăimat sistematic" datorită acţiunilor pe care le-a întreprins împotriva reţelelor criminale.

„Nu a existat niciodată nici o singură dovadă a tuturor acestor infamii”, a spus el.

Zambada a mărturisit despre mită în a cincea zi de proces, fiind supus unui interogatoriu încrucişat de unul dintre avocaţii lui Guzman, William Purpura. Avocaţii lui Guzman au spus că vor încerca să dovedească faptul că Guzman este ţapul ispăşitor şi că Ismael Zambada a fost adevăratul şef al Cartelului Sinaloa, transmite Mediafax.

Traficantul de droguri Joaquin „El Chapo” Guzman, în vârstă de 61 de ani este vizat de 11 capete de acuzare ale guvernului american, inclusiv pentru trafic de droguri, conspiraţie şi conducerea unei organizaţii criminale.