Acuzații grave pentru Lidl. 70% din carnea de pui, contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice

Acuzații grave pentru Lidl. 70% din carnea de pui, contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice Carne de pui. Sursa foto: Arhiva EVZ

O analiză microbiologică derulată la nivel european indică faptul că o mare parte din carnea de pui comercializată de lanțurile de magazine Lidl este contaminată cu germeni rezistenți la antibiotice.

Carne de pui contaminată cu bacterii rezistenți la antibiotice în galantarele Lidl

Potrivit analizei promovată de mai multe organizații pentru drepturile animalelor, printre care și Observatorul pentru bunăstarea animalelor (OBA) din Spania, aproximativ 70% din loturile de carne de pui care ajung în magazinele Lidl sunt contaminte cu bacterii rezistente la antibiotici.

Mai mult, aceeași analiză arată faptul că 38% dintre probele analizate au fost depistate cu listeria, iar 83% au fost pozitive la agenți patogeni diareici precum E. Coli și Campylobacter.

Lidl

Magazin Lidl. Sursa foto: Arhiva EVZ

Lanțul de magazine neagă acuzațiile

La nivelul Germaniei, țara de origine a lanțului de magazine, procentele identificate sunt ceva mai mici. Confruntat cu aceste acuzații, Lidl neagă că ar pune la vânzare carne de pui contaminată cu bacterii rezistente la antibiotici sau cu patogeini diareici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reprezentanții lanțului de magazine susțin că certificatele de analiză efectuate atât de lanțul de supermarketuri cât și de furnizorii săi „contrazic informațiile prezentate în analiza microbiologică”.

De partea cealaltă, organizația pentru drepturile animalelor din Spania menționează că analiza microbiologică a fost efectuată într-un laborator german, acreditat de DAkks. Organizația cu sediul în Koln a analizat 142 de produse comercializate în magazinele Lidl din Spania, Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia.

carne de pui

Carcase de pui. Sursa foto: Arhiva EVZ

Au fost analizate probe din magazinele Lidl din Spania

Au fost analizate mai multe produse precum aripioare de pui despicate fără vârf, șuncă de pui, piente și carcase de pui comercializate în magazinele Lidl Madrid, Valencia și Barcelona.

Rezultatul analizei microbiologice a indicat faptul că 17 din cele 24 de probe din Spania au fost contaminate cu bacterii rezistente la antibiotice. Consumul cărnii contaminate poate duce la infecția tractului urinar, pneumonie sau sepsis.

La nivel european, anual se înregistrează aproximativ 35.000 de decese din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice, scrie publicația spaniolă elperiodico.com.