Evenimentul Zilei > International > Acuzații grave pentru Israel. Un atac cu drone, soldat cu moartea unui militar
Acuzații grave pentru Israel. Un atac cu drone, soldat cu moartea unui militar

Acuzații grave pentru Israel. Un atac cu drone, soldat cu moartea unui militar

Puternica forţă paramilitară irakiană Hashd al-Shaabi a acuzat Israelul de implicare într-un atac cu drone.

În urma atacului cu drone, a fost ucis duminică unul dintre luptătorii forței paramilitare din vestul Irakului, în apropierea graniţei cu Siria, scrie Agerpres.

„Drone israeliene au vizat Hashd al-Shaabi pe teritoriul irakian”, a indicat într-un comunicat această alianţă formată din mai multe grupări armate pro-iraniene.

Hashd al-Shaabi a indicat că unul dintre luptătorii săi a fost ucis în atac şi un altul rănit grav, rectificând bilanţul anterior care anunţa doi morţi.

„Acest atac neruşinat a survenit cu o acoperire aeriană a unor avioane americane deasupra zonei, plus o aeronavă mare pentru a monitoriza zona din apropierea locului incidentului”, a adăugat Hashd. Gruparea afirmase anterior că atacul a avut loc în provincia Al-Anbar, la 15 km de graniţa cu Siria.

Atacul a venit la o lună după o serie de explozii la baze ale Hashd, atribuite SUA de către unul dintre oficialii grupării, dar care au fost ulterior dezminţite de liderul său.

Hashd al-Shaabi a ajutat forţele guvernamentale irakiene să învingă gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) în 2017.

Această alianţă se opune prezenţei forţelor americane, desfăşurate în Irak în cadrul coaliţiei internaţionale conduse de SUA care a sprijinit Irakul în lupta sa împotriva SI.

Pentagonul a negat orice implicare în exploziile care au avut loc în luna iulie la baze ale grupării Hachd al-Shaabi.