Evenimentul Zilei > Economie > Acuzații grave la adresa BNR: face profit din sărăcirea populației. Replica Băncii Naționale | UPDATE
Acuzații grave la adresa BNR: face profit din sărăcirea populației. Replica Băncii Naționale | UPDATE

Acuzații grave la adresa BNR: face profit din sărăcirea populației. Replica Băncii Naționale | UPDATE

Critică dură a unui avocat celebru la adresa BNR și a guvernatorului, Mugur Isărescu. Gheorghe Piperea susține că profiturile băncii centrale care provin din devalorizarea leului față de dolar și euro și din sărăcirea populației sunt destinate „membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei”.

UPDATE. În replică la acuzațiile aduse de avocatul Gheorghe Piperea, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a transmis EVZ un drept la replică în care susține că postarea este „plina de minciuni si dezinformari grosolane”.

Redăm, în continuare, precizările făcute de ocicialul BNR:

„ În cele câteva rânduri ale postării, dl avocat minte de cel puțin 5 ori (…) de aceea, va rog să preluați și corecții pe care le menționez mai jos, pe scurt:

  1. „ Banca centrală face profit din devalorizarea leului față de dolar și euro”. Complet fals. BNR a făcut profit din administrarea rezervă internațional care nu conține lei ci doar valută. Deci afirmația citată nu are nicio legtura cu realitatea. În Raportul anual pe 2018, aveți toate detaliile acestui proces, auditat de altfel conform standardelor internaționale de audit.
  2. „dezechilibrarea voită a economiei naționale”. Dincolo de faptul că o asemenea concluzie trebuie probată (parcă așa fac avocații), invocarea faptului că o devalorizare de 4,5% a leului față de euro dezechilibrează economia presupune o complete neînțelegere a mecansimului descris. O asemenea depreciere pe un an de zile nu are cum produce o dezechilibrare. Oricum dl avocat face acuzații de intenții, de ce să-i mai cerem și explicarea fenomenului economic.
  1. „cea mai mare parte a bonusului va fi destinată membrilor CĂ al BNR”. Complet fals . Membri CĂ nu iau bonus indiferent de nivelul profitului cu care închide anul BNR.
  2. „bonusuri scutite de impozite și contribuție”. Din nou fals. Toate veniturile pe care le încasează un angajat al BNR sunt impozitate conform legislației în vigoare. În niciun caz nu sunt scutite de impozite, și nici evazionisiti nu suntem indifernt de ce spune (și nu dovedește niciodată) dl avocat.
  3. „geniile și briliantele de la BNR se pot împrumută la BNR cu dobânda legală (2,5%), fără alte costuri”. Din nou, complet fals. Nu există asemenea împrumuturi, nici cu dobânda legală, nici cu altă dobânda. BNR nu da niciun fel de credite angajaților săi. Pe scurt, a 5-a minciună”.

Avocatul Gheorghe Piperea a postat un mesaj dur la adresa BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu pe care îl numește „șeful suprem”. Acesta susține că o mare parte din profiturile obținute din „devalorizarea leului față de dolar și euro” și din „sărăcirea populației”, va fi destinată „membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei”.
„Banca centrală face profit din devalorizarea leului față de dolar și euro, adică din scăderea puterii de cumpărare a leului, adică din instabilitatea prețurilor (inversul obiectivului sau legal), și presă “de specialitate” declara că birocrații care au făcut posibilă această mare realizare sunt niște “genii”. Chiar șeful lor suprem îi stanțează cu apelativul “briliante” (mă întreb dacă s-or îndeletnici și ei cu niscaiva prafuri, că celălalt briliant, din fotbal, Adi Mutu)” a scris Gheorghe Piperea.

„Este, într-adevăr, genial să faci bani din sărăcirea populației, din redistribuirea injustă a averilor și din dezechilibrarea voită a economiei naționale. Să mai și primești bonusuri pentru un asemenea mega – eșec e chiar epocal. Nu va oripilați, ci aplaudați: e vorba de un bonus de eșec de 20% din suma reprezentând “profitul” BNR pe 2018, adică cca 45 mil euro dintr-un total de cca 225 mil euro; din această suma, cea mai mare parte va fi destinată membrilor CA al BNR, directorilor fideli vechii-noii conduceri și sutelor de consilieri veniți din toate partidele și din toate familiile celor care dețin controlul economiei și al societății noastre “democratice”. Poate va stârnește un pic de revoltă, dar numai un pic: trebuie să știți că aceste bonusuri foarte meritate sunt și scutite de impozite și contribuții și că, in plus, geniile și briliantele de la BNR se pot împrumută la BNR cu dobânda legală (2,5%), fără alte costuri, care vouă va umflă DAE la 12-15%.” a adăugat avocatul.

„Noi, ăștia, în privat, plătim 2/3 din venituri la stat, cu titlu de impozite, taxe și contribuții. Și încasăm, după ce ne spargem capul și ne epuizăm energia pe un an, onorarii sau bonusuri de succes. Eșecul, chiar dacă nu ne este imputabil, ne “aduce” toată “stimă” societății și multiplele “laude” ale anal-iștilor financiari și bancari. Dar cine suntem noi să criticăm niște genii, briliante și zeități?

Că să fie clar pentru cei care nu au citit presă „de specialitate” sau care au citit doar titlurile referitoare la aceste „genii”: profitul de cca 225 mil euro făcut de BNR pe anul 2018 este din speculații pe cursul valutar, din care leul a ieșit „întărit”. Față de dolar, leul s-a devalorizat cu vreo 4,5%, iar față de euro, cam cum 3 și ceva…” a concluzionat avocatul Gheorghe Piperea, pe pagină să de Facebook.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.