Evenimentul Zilei > Politica > ACUZAȚII DURE la adresa Guvernului: A adoptat o serie de acte normative cu EFECT DEVASTATOR
ACUZAȚII DURE la adresa Guvernului: A adoptat o serie de acte normative cu EFECT DEVASTATOR

ACUZAȚII DURE la adresa Guvernului: A adoptat o serie de acte normative cu EFECT DEVASTATOR

Liderul Pro România, Daniel Constantin, a declarat, astăzi, că noul Guvern a adoptat în prima ședință două ordonanțe de urgență care au un „efect devastator asupra modului de administrare a patrimoniului public și a serviciilor publice în slujba cetățeanului”.

Constantin a spus că Guvernul a adoptat două ordonanţe de urgenţă, „fără niciun fel de dezbatere publică şi al căror caracter de urgenţă este cel puţin îndoielnic”.

„Să le luăm pe rând. OUG 50/2017 prin care două instituţii extrem de importante au fost trecute peste noapte din subordinea Ministerului Mediului (ALDE) în subordinea SGG (PSD): Agenţia Naţională de Meteorologie (ANM) şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Două instituţii foarte importante care trec peste noapte, fără nicio analiză, fără nicio consultare, fără nicio explicaţie de la Mediu la Guvern! Există foarte multe suspiciuni. În ceea ce priveşte ARBDD, aceasta este autoritatea care gestionează fonduri europene de peste 1 miliard euro pentru investiţii care vizează conservarea patrimoniului natural al Deltei – atribuţii clare ale Ministerului Mediului şi nu ale SGG! Toate proiectele trebuie aprobate de direcţia Biodiversitate din minister”, a precizat Constantin într-un comunicat.

A doua ordonanță amintită de el este este OUG 48/2017 care vizează domeniul gestionării deşeurilor, mai precis taxa de depozitare a deşeurilor introdusă de la 1 ianuarie 2017.

„Din ianuarie până în prezent a avut loc o dezbatere publică amplă în care s-a ajuns la o formă agreată într-o mare proporţie de cei implicaţi în piaţă cu anumite amendamente. Se introduceau praguri pentru reciclare obligatorie: 20% în 2017, 30% în 2018, 40% în 2019 şi 50% în 2020 – acest procent este o obligaţie a României stabilită prin legislaţie europeană. Se propunea menţinerea taxei de depozitare de 80 de lei, dar ea nu se mai aplica la toată cantitatea depusă, ci numai la diferenţa dintre ţinta de reciclat şi cantitatea reciclată. Singurul lucru în discuţie pentru noul ministru al Mediului era să stabilească în consultare publică în sarcina cui revine această obligaţie. În forma adoptată şi care nu a apărut niciodată pe site-ul ministerului (!), nu mai există nicio ţintă de reciclat. Reamintim că România are cel mai mic procent de reciclat din toate ţările membre ale UE – aproximativ 5% – şi nu există nicio şansă de a atinge obiectivele până în 2020 odată cu adoptarea acestei OUG”, a explicat Constantin.

El a adăugat „toate aceste lucruri nu fac altceva decât să avem un sistem nesănătos, total neprietenos cu mediul înconjurător, care nu încurajează deloc colectarea selectivă sau reciclarea şi mai mult decât atât mai aduce României pe termen mediul câteva sigure proceduri de infringement. Păcat că nu cei care guvernează astăzi vor plăti, ci chiar cetățenii prin contribuțiile lor la buget!”.

„Cât despre măsurile economice anunțate și discutate în spațiul public din noul program de guvernare, sperăm să rămână doar intenții și să nu fie transformate, în același mod netransparent, în realitate”, a conchis Constantin. 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: