Acordul CETA și vizele românilor rămân în aer

Acordul CETA și vizele românilor rămân în aer

Uniunea Europeană a dat termen Belgiei până luni seara să accepte acordul de liber schimb UE – Canada (CETA), în caz contrar summit-ul bilateral dintre Bruxelles și Ottawa de săptămâna aceasta urmând a fi anulat.

Potrivit unei surse europene, citate de Reuters, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va discuta cu premierul belgian Charles Michel luni seara, astfel încât şeful guvernului canadian Justin Trudeau să poată decidă dacă va merge sau nu la Bruxelles pentru semnarea joi a acordului CETA.

În cazul în care Charles Michel nu îi poate da asigurări lui Donald Tusk că Belgia va fi în măsură să permită semnarea de către UE a acordului de liber-schimb, atunci summitul de joi UE-Canada va fi amânat fără a se stabili o nouă dată, cu toate că, a precizat sursa, nici UE nici Canada nu sunt dispuse să renunţe la tratatul la care lucrează de ani de zile.

După ce România şi Bulgaria şi-au ridicat obiecţiile cu privire la tratatul CETA, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar şi-au dat consimţământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepţia Belgiei, ce are nevoie de acordul tuturor celor cinci entităţi federale componente. Nemulţumită de mai multe prevederi ale tratatului, în special de cele referitoare la arbitrajul disputelor comerciale între companii şi guverne, regiunea Valonia nu şi-a dat încă acest acord.

Ne puteți urmări și pe Google News

Comisarul european pentru afaceri sociale Marianne Thyssen a declarat duminică că "speră" ca semnarea tratatului de liber schimb UE-Canada să aibă loc joi aşa cum a fost prevăzut, în timp ce preşedintele Partidului Socialist francofon belgian Elio Di Rupo nu crede că acest lucru se va întâmpla.

"Sper că este vorba într-adevăr de câteva zile pentru a încheia (CETA) ... mă bazez pe deputaţii valoni, pe parlamentul valon, pe oamenii responsabili să facă un efort", a declarat comisarul belgian de origine flamandă pentru televiziunea belgiană RTL.

Ea a fost întrebată despre declaraţia făcută înainte de Di Rupo, fostul premier belgian şi preşedinte al partidului din care face parte Paul Magnette, şeful guvernului din Valonia, care se opune acordului UE-Canada.

"Nu cred că este posibilă semnarea joi a CETA", a declarat mai înainte Elio Di Rupo la acelaşi post de televiziune.