Bitcoin, care există doar în formă digitală, poate fi folosit pentru a transfera bani rapid și în mod anonim oriunde în lume, fără a fi necesară o verificare din partea unui terț. Cardurile pre-paid includ toate cardurile de plăți care pot fi încărcate cu fonduri și utilizate pentru achiziționarea de bunuri și servicii.  

În urma atacurilor de la Paris, miniștrii europeni reuniți vineri în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) au căzut de acord să extindă controalele asupra mijloacelor de plată care pot fi derulate anonim și în consecință ar putea fi utilizate de organizațiile teroriste pentru a finanța atacurile, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Miniștrii au cerut Comisiei Europene, Executivul UE, „să întărească controalele asupra metodelor de plată non-bancare precum plățile electronice/anonime, remiterile de fonduri, transportatorii de numerar, monedele virtuale, transferul de aur și metale prețioase și cardurile pre-paid în linie cu riscurile pe care le prezintă”, se arată în comunicatul comun difuzat la sfârșitul reuniunii.

De asemenea, miniștrii au cerut Comisiei să prezinte propuneri cu privire la modul în care pot fi crescute controalele asupra acestor mijloace de plată.
Textul final cere de asemenea controale mai eficiente asupra comerțului ilicit cu bunuri culturale, în încercarea de a opri vânzarea de opere de artă furate.

Te-ar putea interesa și: