Acasă la Cristina Neagu: "Mami, ce medalie îmi aduci?"

Acasă la Cristina Neagu: "Mami, ce medalie îmi aduci?"

Vasilica Neagu, mama celei mai în vogă handbaliste din naţionala României, povesteşte că fiica ei s-a îndrăgostit de sport de la vecinătatea cu stadionul "Steaua" şi de la miuţele cu băieţii.

"Naţionala feminină de handbal a României a obţinut calificarea în semifinalele Campionatului European din 2010 cu o etapă înainte de încheierea jocurilor din Grupa I principală.

În afară de victoria cu scorul de 23-21 obţinută marţi seară în faţa reprezentativei din Muntenegru, tricolorele au fost ajutate şi de rezultatele înregistrate în celelalte partide din grupă. Spania a învins cu 30-22 Rusia, iar Danemarca s-a impus în faţa Croaţiei cu scorul de 31-19, aşa că echipa antrenată de Radu Voina nu mai poate pierde poziţia secundă în clasament, care, împreună cu primul loc, asigură prezenţa în "careul de aşi" al turneului continental. Cu Suedia, sâmbătă, de la 15.30 (n.r. - ora României) România va întâlni astăzi Rusia (ora 17.45, în direct la TVR 2), într-un meci ce nu mai contează decât pentru palmares. În semifinale, reprezentativa ţării noastre va juca împotriva Suediei, ocupanta primei poziţii din Grupa a II-a principală. Meciul va avea loc sâmbătă, de la ora 15.30 (în cealaltă semifinală se vor confrunta Danemarca şi Norvegia). România va merge în semifinale de pe poziţia a doua.

Şi în meciul cu Muntenegru, jocul echipei României s-a bazat, practic, pe pivoţii Ionela Gâlcă-Stanca şi Oana Manea şi pe interul Cristina Neagu, autoare a 11 goluri. Mama Cristinei Neagu a povestit ieri, pentru EVZ, despre copilăria handbalistei care a fost nominalizată de EHF pentru titlul de cea mai bună jucătoare din 2010. Fanii o pot vota pe Cristina Neagu accesând linkul http://www.ihf.info/TheGame/Voting/tabid/105/Default.aspx.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mama este pensionară, iar tatăl - taximetrist

Tot mai des se întâmplă ca pe doamna Vasilica Neagu (58 de ani) s-o oprească vecinii să-i zică: "Nu-mi vine să cred că fetiţa aceea care bătea mingea în spatele blocului a ajuns o mare handbalistă!".

Au trecut puţini ani de când Cristina era o fetiţă brunetă, cu domiciliul în cartierul bucureştean Ghencea, peste drum de stadion. Se întâmpla să joace fotbal cu băieţii, se întâmpla să joace şi handbal.

Pentru că Vasilica Neagu lucra într-o fabrică de pâine (acum s-a pensionat), iar soţul era, ca şi acum, taximetrist -, de Cristina s-au ocupat mai mult cele două surori mai mari. Într-o zi, antrenoarea Maria Covaci a văzut-o şi a luat-o la handbal. "Mi-a zis: «Mami, vreau să mă duc şi eu la handbal». I-am spus: «Du-te, mamă!». N-aveam noi cine ştie ce posibilităţi, dar am zis că, dacă ei îi place, să meargă înainte. Nu ştiam atunci ce-o să fie".

Între timp, în camera ei cu pereţi portocalii şi perdele roşii - dincolo de care răzbate cu uşurinţă vuietul tribunelor - s-a petrecut o minune: jucăriile de pluş s-au îngrămădit într-un colţ, iar cele două etajere s-au îngreunat de cupe şi medalii. Mama i-a amenajat aici un templu al ei, care riscă să devină prea mic pentru tot ce are să câştige de acum încolo: Cristina are doar 22 de ani.

"Toată ziua şterg medaliile"

Doamna Neagu n-ar vrea să vorbească, pentru că nu-i Cristina, ca să-i dea încuviinţarea. Ar zice doar că e foarte mândră de ea, că o aşteaptă acasă şi că o să-i facă de mâncare tot ce-i place ei. Îşi freacă mâinile de emoţie înainte să zică mai mult. "Dacă mă ceartă? Nu-mi găsesc cuvintele. O iubesc din suflet şi nu vreau să se supere".

Acum, când stăm de vorbă, n-au trecut nici 24 de ore de la meciul cu Muntenegru. De dimineaţă, doamna Neagu a luat toate ziarele, s-o vadă pe Cristina în poze mari, sub titluri cu semnul exclamării. Unul dintre ele i se adresează fetiţei ei direct, sună cam aşa: "Cristina, du-ne în finală!". Paginile de azi au fost aşezate deja peste cele mai vechi, lângă pat. Sunt acolo toate ziarele, de când era Cristina copil.

Între meciurile de la Europene, clipele trec greu. În timpul meciurilor însă, doamnei Vasilica Neagu îi stă inima în loc, se face roşie ca racul, i se strânge stomacul: să nu se accidenteze Cristina, să nu scape Cristina mingea. Dacă ar fi jucat nu în vreo mare sală din Danemarca, ci la Vâlcea, părinţii ar fi fost cu siguranţă în tribună, s-ar fi dus - cum se duc mereu - cu ma şina. Acum, vorbesc mai mult prin mesaje, Cristina zice că e bine, mama zice c-o iubeşte. "I-am mai spus: «Mami, ce medalie îmi aduci acum, că vreau să o pun acolo?». Toată ziua şterg medaliile şi le spăl, le îngrijesc, că-i meritul ei".

"Mi-a zis: «Mami, vreau şi eu la handbal». I-am spus: «Du-te, mamă!». N-aveam noi cine ştie ce posibilităţi, dar am zis că, dacă îi place, să meargă înainte.", VASILICA NEAGU, mama Cristinei

GRUPA I

Meciurile de astăzi

România - Rusia(ora 17.45, TVR 2) Spania - Croaţia (19.45, Dolce Sport) Danemarca - Muntenegru (21.45, Dolce Sport)

Clasament

  1. Danemarca 4 4 0 0 104-80 8
  2. România 4 3 0 1 106-94 6
  3. Muntenegru 4 2 0 2 95-94 4
  4. Spania 4 1 0 3 95-96 2
  5. Rusia 4 1 0 3 94-104 2
  6. Croaţia 4 1 0 3 94-120 2

GRUPA A II-A

Rezultatele de ieri

Ucraina - Franţa 19-31 Suedia - Ungaria 24-19 Olanda - Norvegia Partida s-a disputat după închiderea ediţiei

Clasament

  1. Suedia 5 4 0 1 127-103 8
  2. Norvegia 4 3 0 1 118-78 6
  3. Franţa 5 3 0 2 116-115 6
  4. Olanda 4 2 0 2 91-80 4
  5. Ungaria 5 2 0 3 98-128 4
  6. Ucraina 5 0 0 5 101-147 0

TRASEU

Clasările României la Campionatul European, în ultimul deceniu

  • Anul (Locul): 2000 (4), 2002 (7), 2004 (7), 2006 (nu s-a calificat), 2008 (5).

CARIERĂ

Mariana Covaci i-a prezis actualei vedete că va ajunge cea mai bună din lume, în timp ce Mariana Târcă a făcut-o mare, la echipa Rulmentul Braşov

Mugur Băileşteanu

Originară din Bucureşti, Cristina Neagu a început să practice handbalul de performanţă în 2000, pe când avea doar 12 ani, sub îndrumarea antrenoarei Mariana Covaci.

Prima legitimare a avut-o la Clubul Sportiv Şcolar numărul 5 din Capitală, unde a jucat până în 2006, când s-a transferat la Rulmentul Braşov. Cristina Neagu s-a despărţit însă cu scandal de gruparea de la poalele Tâmpei.

În 2009, handbalista a fost declarată liberă de contract, din cauza restanţelor financiare pe care clubul Rulmentul le avea faţă de ea, apoi a semnat cu Oltchim Râmnicu-Vâlcea, unde evoluează şi în prezent.

"I-am spus că va ajunge cea mai bună jucătoare din lume"

"Cristina a fost atrasă de mică de sport. Pe lângă handbal, îi plăcea foarte mult să joace baschet şi fotbal. Locuind în apropierea stadionului Steaua, este o mare suporteră a acestei echipe. Am fost sigură că va ajunge departe. Chiar i-am spus Cristinei, pe când era în clasa a IX-a, că va deveni cea mai bună handbalistă din lume! Este o fire perfecţionistă, nu renunţă niciodată la ceea ce îşi propune. În 2006, pe când avea 18 ani, am sfătuit-o să meargă la Rulmentul Braşov, pentru că era momentul să facă pasul spre handbalul mare, fiind prea valoroasă ca să mai evolueze la junioare. Păcat că, ulterior, a rămas cu o amintire urâtă despre acest club. Cristina are de recuperat de la gruparea braşoveană aproximativ 80.000 de euro! A dat clubul în judecată şi a avut câştig de cauză în instanţă, dar banii nu i-a văzut nici până în ziua de astăzi", a povestit ieri, pentru EVZ, Mariana Covaci, prima antrenoare a Cristinei.

"Am vrut să o aduc pe Cristina Neagu sub comanda mea încă de când antrenam la Oltchim. Am văzut-o la un turneu de junioare, desfăşurat la Râmnicu-Vâlcea, iar calităţile ei mi-au sărit în ochi din prima clipă", ne-a mărturisit şi Mariana Târcă, antrenoarea care a pregătit-o pe vedeta României la Rulmentul Braşov, în perioada 2006-2008.

"Am avut însă ocazia să lucrez cu Cristina la Rulmentul Braşov. Este o fată deosebită, foarte pasionată de munca pe care o face. Primul lucru care m-a întrebat, când i-am propus să vină la Braşov, a fost acela dacă îi garantez că va avea ocazia să joace, pentru că nu suportă să stea pe bară. Pur şi simplu, mănâncă handbalul pe pâine. La început, când am băgat- o în echipă, am primit unele observaţii, că e prea crudă, că e imatură, dar am avut încredere în ea şi nu m-a dezamăgit. Când era plecată la loturile naţionale, antrenamentele la Rulmentul parcă nu aveau niciun farmec fără ea", ne-a mai precizat Mariana Târcă.

Tadici şi-a schimbat discursul

Fostul selecţioner Gheorghe Tadici a fost deseori un critic aprig al celor care se ocupă în prezent de destinele echipei feminine de handbal a României, mâniindu-l pe Cristian Gaţu. Calificarea tricolorelor în semifinale l-a făcut însă pe antrenorul de la Silcotub Zalău să-şi schimbe optica.

"Este o calificare aşteptată, normală, în condiţiile în care România este, totuşi, cea mai experimentată echipă de la turneul final. De data asta, cred că putem merge până la capăt. Dacă ajungem în finală, acolo se poate întâmpla orice" ne-a spus ieri Tadici.

PORTĂRIŢA-EROINĂ

Talida Tolnai, divorţată şi credincioasă

Mugur Băileşteanu

O altă eroină a partidei cu Muntenegru a fost Talida Tolnai (foto), care, din pricina faptului că România nu avea portar de "rezervă" (Paula Ungureanu s-a accidentat), a trebuit să apere tot meciul. Şi a făcut-o dumnezeieşte.

Tolnai a început handbalul la Silcotub Zalău, fiind promovată la prima echipă de Gheorghe Tadici, fostul selecţioner al României. Tot Tadici a adus-o la Oltchim Râmnicu-Vâlcea, precum şi la lotul naţional, unde a stat fie în umbra Luminiţei Huţupan, fie a Paulei Ungureanu. Tolnai este foarte credincioasă, făcând parte dintr-un cult religios, şi îl invocă des pe Dumnezeu.

Căsătorită doar şapte luni

"Am remarcat-o pe Talida de când juca la echipa de junioare. Este o fată de caracter, muncitoare şi valoroasă, dar a avut ghinionul să stea mai întâi în umbra Luminiţei Huţupan, iar apoi în cea a Paulei Ungureanu. De-a lungul timpului, a trecut prin multe probleme. A fost operată la ambii genunchi şi a avut o căsnicie nefericită cu un fost boxer. A divorţat după doar şapte luni, deoarece, după ce s-a văzut cu sacii în căruţă, fostul soţ a început să se poarte foarte urât cu ea. În 2007, tot eu am adus-o la Oltchim, dar a fost suspendată pentru că semnase şi cu Rulmentul Braşov. Până la urmă, la intervenţia mea, a scăpat de suspendare", ne-a povestit ieri Tadici, care în 2005 a dus România până pe locul doi în lume.

Din semifinale, România o poate înscrie pe foaia oficială, ca portar, pe Mihaela Smedescu.