
Academicianul Ana Aslan - 37 de ani de la dispariție. Savanta Ana Aslan a marcat profund istoria medicală pe plan mondial.
Ana Aslan a fondat în România ramura gerontologiei și geriatriei. Institutul de care și-a legat viața a fost fondat la 22 ianuarie 1952.
Ana Aslan - marginalizată prin lipsa popularizării decesului său
Savanta Ana Aslan a decedat la 20 mai 1988, fiind înmormântată la Cimitirul Bellu din București, pe 22 mai 1980. Presa de stat s-a străduit să îl treacă sub tăcere. Asta pentru că „savanta” Elena Ceaușescu nu suporta savanții autentici. În ultimii ani ai vieții, pentru că îngrijise în Institut persoane cu probleme medicale de bătrânețe, din fosta elită interbelică, a fost chemată în procese pentru a i se imputa banii cheltuiți.
În cele din urmă, sistemul s-a declarat învins și a pus capăt procesului. Ana Aslan a adus României peste o jumătate de miliard de dolari prin brevetarea Gerovitalului și Aslavitalului.
Ana Aslan, omul din spatele numelui de legendă
Ana Aslan s-a născut pe 1 ianuarie 1897 la Brăila, unde a studiat până la nivel de liceu. Moartea tatălui ei, când ea era adolescentă i-a trezit în minte ideea de a ajuta oamenii să trăiască activ tot mai mulți ani.
Profesoara Aslan a activat în mai multe clinici la București și Timișoara, până în 1949. Atunci a devenit șefa Secției Fiziologie la Institutul de Endocrinologie din București. La Timișoara, a avut ocazia să se ocupe de un pacient tânăr, un student țintuit la pat din cauza artrozei.
A observat că acesta suporta mai ușor durerile și putea face unele mișcări după ce i se administra procaină. Ana Aslan a reluat vechile sale idei despre calmarea durerilor și de întârziere a îmbătrânirii, decizând să facă o cercetare farmaceutică, asupra efectelor procainei. A solicitat permisiunea să lucreze la un azil de bătrâni unde a continuat cercetările, pe care le-a comunicat Academiei Române. Astfel, în 1952, a reușit crearea Vitaminei H3, în fapt Gerovitalul, pe care îl va breveta în 30 de țări.
Nume de legendă au venit la București să se trateze în Institutul de Geriatrie și Gerontologie
Mari actori, mari politicieni ai lumii, deopotrivă bărbați și femei au fost tratați în aces Institut, care a devenit o adevărată uzină producătoare de valută pentru puterea comunistă din România. Tito, Indira Gandhi, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale au beneficiat de tratamente.
Onassis trimitea avionul său privat pentru ca profesoara Aslan să vină în Grecia. Augusto Pinochet a chemat-o în Chile ca să pună bazele unei clinici sub directa sa coordonare și repectare a drepturilor asupra Gerovitalului.