Evenimentul Zilei > Economie > ABERAŢIE ROMÂNEASCĂ: Populaţia, obligată să cumpere doar GAZE din producţia internă, MAI SCUMPE decât importurile
ABERAŢIE ROMÂNEASCĂ: Populaţia, obligată să cumpere doar GAZE din producţia internă, MAI SCUMPE decât importurile

ABERAŢIE ROMÂNEASCĂ: Populaţia, obligată să cumpere doar GAZE din producţia internă, MAI SCUMPE decât importurile

Importurile de gaze devin tot mai ieftine, dar populaţia nu va putea beneficia de aceste reduceri, întrucât, potrivit reglementărilor, consumatorii casnici vor fi aprovizionaţi doar cu gaze din producţia internă până în martie anul viitor.

Potrivit estimărilor companiei E.ON, cel mai mare furnizor de gaze pe piaţa consumatorilor casnici, preţul gazelor din import vor fi la iarnă cu circa 10% mai ieftine decât cele din producţia internă. 

„Preţul gazelor din import va scădea semnificativ, dar populaţia primeşte zero la sută gaze din import”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România. 

Suprataxare şi suprareglementare

Potrivit unei hotărâri a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), populația și termocentralele care furnizează agent termic consumatorilor casnici vor consuma doar gaze de producție internă în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017. 

În volumul total, intră şi gazele acumulate în depozite, care nu trebuie să depăşească 40% din consumul lunar total.

Reglementarea ANRE a venit însă într-un moment în care importurile sunt însă tot mai ieftine, spre deosebire de situaţia din anii trecuţi, când importurile erau de peste două ori mai scumpe decât producţia locală. 

Potrivit datelor operatorilor din piaţă, importurile sunt acum mai ieftine decât gazele din depozite, iar volumul rămas în stocuri este foarte ridicat, deoarece consumul a fost redus şi a fost acoperit din producţia şi importurile curente. 

Pe de altă parte, nici producătorii locali nu pot reduce preţurile, din cauza suprataxelor pe veniturile suplimentare obţinute din scumpirea gazelor naturale, instituite în 2013.

Astfel, producătorii locali, cei mai mari fiind Romgaz şi Petrom, nu pot scădea preţul de vânzare a gazelor sub nivelul de 72 lei/MWh, fiindcă în Ordonanţa de Urgenţă nr. 13/2014 de modificare a OG 7/2013 privind supraimpozitarea veniturilor obţinute din liberalizare, se stipulează că „preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii noncasnici, nu (poate fi – n.red.) mai mic de 72 lei/MWh”. 

Chiar şi preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, a declarat recent că suprataxa de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizare de către producători şi instituirea pragului de 72 lei împiedică ieftinirea gazelor locale. “Această taxă împiedică scăderea preţului la producător”, a afirmat Havrileţ.

Decizia de eliminare a acestei taxe va aparţine Ministerului de Finanţe.