Omul de afaceri de etnie romă Ninel Potîrcă va executa o pedeapsă de șase ani de închisoare, acesta ajungând, ieri, în arestul Poliției.

Asta, după decizia de miercuri a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a respins recursurile formulate de Potîrcă. Instanța l-a condamnat definitiv la şase ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, într-un dosar penal în care a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție.

Vrea să meargă la CEDO

În presa locală, fostul candidat la Cotroceni din 2009 a declarat că își va căuta dreptatea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Acesta a adăugat că nu îl sperie închisoarea pentru că are experiență în acest sens.

Istoria condamnărilor

Într-un alt dosar, Ninel Potîrcă a fost arestat preventiv, în iulie, de Tribunalul Gorj. Și atunci era suspectat de evaziune prin tranzacţii cu fier vechi, după ce ar fi creat un prejudiciu de 4,4 milioane lei.

Pe 3 iulie, au avut loc percheziţii la palatul deţinut de Potîrcă în cartierul Meteor din Târgu Jiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de două milioane de euro, în care era vizat fratele acestuia, Toma Potîrcă.

În 2012, a primit doi ani de închisoare cu suspendare. pentru evaziune fiscală. Sentinţa nu a fost definitivă.

În război cu „regii

În 2009, Ninel, de meserie tinichigiu, visa să ajungă la Cotroceni. „Voi avea consilieri țigani, dar și români, specialiști în domeniilor lor”, spunea el. Mesajul său electoral era: „Caman te avau tumaro manuș baro pe cadoa cem la Româniaco!” („Vreau să fiu omul vostru mare de pe meleagurile României!”). Tot Ninel a vrut să inițieze un referendum pentru abdicarea regilor romilor. Potîrcă nu este singurul fost candidat la Cotroceni cu probleme penale. Un alt „prezidențiabil”, Dan Diaconescu, patronul OTV, a fost condamnat, în decembrie 2013, la trei ani de închisoare cu executare pentru șantajarea fostului primar al comunei arădene Zărand și a omului de afaceri Paul Petru Țârdea. În cazul său, decizia nu este definitivă.