Potrivit AFP, citat de Mediafax, Alexandros Plomaritis a fost filmat în documentarul "The Cleaners" plimbându-se pe străzile cartierului din Atena unde candida la legislative şi explicându-şi intenţiile. Documentarul, realizat de un student la cinematografie, Constantinos Georgousis, a circulat destul de discret în Grecia.

"Suntem pregătiţi să deschidem cuptoarele. Îi vom face săpun (…). Vom face lămpi din pielea lor", ar fi declaratt atunci candidatul partidului neonazist Zori Aurii.

"Gata cu gluma. Dacă au pielea închisă la culoare, o vom scoate la lumină cu bătaia", ar mai fi spus candidatul.

În fata judecătorilor de la tribunalul din Atena, Alexandros Plomaritis şi-a schimbat discursul, explicând că de fapt nu s-a referit la imigranţi, ci la "stângişti", într-o "conversaţie particulară", de "glume între prieteni".

Se pare că "glumele" nu i-au adus simpatie, planurile sale politice fiind neconvigătoare pentru alegători. Alexandros Plomaritis nu a fost ales la finalul acelor alegeri legislative, care au permis partidului Zori Aurii să intre în Parlamentul grec cu 18 deputaţi.

Parlamentul grec a adoptat, după mai multe tergiversări, o lege care întăreşte sancţiunile penale în cazuri de incitare la ură de rasă, care vor putea fi pedepsite cu trei ani de închisoare cu executare în loc de doi ca până în prezent.