Evenimentul Zilei > Vremea > A nins abundent în unele zone din România, vremea va deveni din ce în ce mai aspră. Meteorologii au anunțat ce ne așteaptă
A nins abundent în unele zone din România, vremea va deveni din ce în ce mai aspră. Meteorologii au anunțat ce ne așteaptă

A nins abundent în unele zone din România, vremea va deveni din ce în ce mai aspră. Meteorologii au anunțat ce ne așteaptă

Vremea s-a răcit considerabil, la munte au apărut ninsorile, iar temperaturile din termometre vor rămâne la valori scăzute și săptămâna viitoare.

Iarna s-a instalat deja în unele zone montane din România, acolo unde a nins din abundență. În aceste condiții, drumarii au închis Transalpina. „Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, imprevizibile ce pot apărea în orice moment în perioada sezonului rece, pentru siguranța participanților la trafic, a fost închisă circulația pentru toate categoriile de autovehicule pe DN 67C (Transalpina), pe tronsonul kilometric 34+800 metri – 59+800 metri, între localitățile Rânca (județul Gorj) și Obârșia Lotrului (județul Vâlcea)”, se precizează într-un comunicat de presă.

Vremea va fi mai rece decât cea obișnuită pentru această perioadă

Săptămâna viitoare, ne așteaptă o vreme marcată de temperaturi scăzute față de media obișnuită pentru această perioadă. Stratul de zăpadă acum cred că este mai mare în Munții Bucegi și pe Valea Prahovei. De la stațiile noastre meteo știm că sunt deja cam 4-5 cm de zăpadă și încă mai ninge. Ninsorile se vor retrage către vestul Carpaților Meridionali, așa că în următoarele ore, până diseară și chiar și mâine, la Rânca, stratul de zăpadă va mai crește, timp în care în Oltenia și în Banat va ploua.

O parte din ploi vor fi însemnate cantitativ. Luni, un sistem noros dinspre Marea Mediterană va aduce precipitații în centrul, în sudul și în estul țării, sub formă de ploaie, la munte sub formă de ninsoare. Marți, un altfel de sistem noros va aduce aproximativ în aceleași zone ploi multe, o parte dintre ele însemnate cantitativ, la munte iar ninsoare. Practic, săptămâna viitoare miercuri, precipitațiile par să fie mai puține, dar vântul se va intensifica. În ceea ce privește temperatura, rămâne o vreme deosebit de rece.

Semnalele sunt că la finalul săptămânii viitoare ninsorile vor fi mai multe, mai consistente și posibil să nu fie doar la munte ci și în zone mai joase de relief. Din păcate, luna octombrie pare să se încheie, sau să fie, cu o vreme mai rece decât în mod obișnuit”, a spus meteorologul Romica Jurca la România TV.

Avertizare meteo emisă de ANM, valabilă până luni

ANM a emis o atenționare meteo, valabilă în intervalul 08 octombrie, ora 10 – 11 octombrie, ora 10, pentru vreme deosebit de rece, precipitații moderate cantitativ, predominant ninsori la munte (la peste 1500 m), intensificări temporare ale vântului.

În intervalul menționat vremea va fi deosebit de rece în cea mai mare parte a țării, cu valori termice în cursul zilelor mult mai coborâte decât mediile multianuale specifice datei.

Va ploua în jumătatea sudică a țării pe parcursul zilei de vineri (8 octombrie) și în noaptea de vineri spre sâmbătă (8/9 octombrie), iar sâmbătă și duminică (9 și 10 octombrie) mai ales în vest și sud-vest. La munte, în special în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1500 m, vor predomina ninsorile și pe alocuri se va depune strat de zăpadă. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 15…25 l/mp, iar izolat în Banat și Oltenia 30…35 l/mp.

Temporar vântul va prezenta intensificări în vestul Carpaților Meridionali, în sudul Banatului și pe litoral, cu viteze de peste 60…70 km/h iar local și în regiunile sud-estice, sudice și în restul zonei montane, unde rafalele vor fi în general de 45…60 km/h.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.