Evenimentul Zilei > Actualitate > A murit soțul Sorinei Plăcintă, doctorul Viorel Bucuraș, unul din cei mai implicați urologi
A murit soțul Sorinei Plăcintă, doctorul Viorel Bucuraș, unul din cei mai implicați urologi

A murit soțul Sorinei Plăcintă, doctorul Viorel Bucuraș, unul din cei mai implicați urologi

Doctorul Viorel Bucuraș, soțul Sorinei Plăcintă, a decedat, sâmbătă dimineața, după o lungă suferință. Fostul șef al Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic de Urgență Județean ”Pius Brânzeu” din Timișoara a făcut, în 22 septembrie 2015, un stop cardiac, în timp ce realiza o ecografie. A fost resuscitat și ulterior tratat în clinici din țară și străinătate. Din păcate, nu și-a mai revenit de atunci.

Anunțul morții cunoscutului doctor a fost făcut pe Facebook de fiul acestuia, Ioan. ”Vio a plecat azi dimineață, după o lungă suferință ce l-a ținut legat de pat mai bine de patru ani. Nu mai era cel pe care vi-l amintiți, plin de viață, energic și glumeț. A plecat de atunci în fiecare zi câte puțin. Astăzi s-a eliberat. Drum lin, tată!”, a scris Ioan Bucuraș.

„A plecat dintre noi după o suferință lungă și grea un om deosebit – medic, dascăl, coleg și prieten, pentru care urologia a însemnat viața lui. Dumnezeu să îl odihnească”, a transmis și conf. dr. Alin Cumpănaș, actualul șef al Clinicii de Urologie – UMF Victor Babeș Timișoara.

Doctorul Viorel Buucraș avea 60 de ani.

Doctorul Viorel Bucuraș în timpul unei operații. Sursa foto: Ramona Băluțescu

A fost promotorul a nenumărate congrese și intervenții medicale inovative

Viorel Bucuraș a devenit, în 2011, soțul senatoarei Sorina Plăcintă, fost ministru al Sportului în guvernul Boc. După patru ani de la căsătorie a avut loc incidentul, iar doctorul nu și-a mai revenit. Presa a relatat despre faptul că Sorina Plăcintă a fost cea care i-a purtat de grijă în tot acest timp.

Cei care l-au cunoscut pe Viorel Bucuraș au numai vorbe bune despre cunoscutul medic a cărei prestație a generat o evoluție evidentă atât la catedra Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara, în care a activat, cât și la clinica pe care a condus-o în cadrul celui mai mare spital din vestul României. De-a lungul carierei sale didactice și medicale a organizat diverse consultări cu specialiști naționali și internaționali, congrese pe tematici urologice dar și numeroase intervenții inovative, în premieră națională.

De numele său sunt legate unele din primele operații realizate cu ajutorul roboților în medicina românească și, de asemenea, a realizat, în premieră națională, operații noi de prostată, după ultimele tehnici implementate, la momentul respectiv în lume, pentru a da numai câteva exemple.

Victima unor acuze nefondate din partea unui colg de breaslă

A fost un suflet generos și îndatoritor, coerent profesional și consecvent în procesul didactic. Profesorul doctor Viorel Bucuraș nu a fost lipsit nici de controverse finalizate la nivelul instanței. În favoarea lui.

Amintim că în iunie 2017, Evz.ro a fost unica publicație care a adus în atenția opiniei publice faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a făcut dreptate, arătând că doctorul Viorel Bucuraș din Timișoara, profesor la Universitatea de Medicină din Timișoara și-a obținut corect titlul de doctor și a fost legitim să devină șeful Disciplinei Urologie a instituției de învățământ şi al Secţiei Clinice Urologie a Spitalului Judeţean.

Pe nedrept, Bucuraș fusese acuzat, cu doi ani mai devreme, nu cu mult timp înainte de accidentul cardiac,  de către un coleg de breaslă, că şi-ar fi clădit cariera academică pe un titlu ştiinţific obţinut prin nerespectarea legii.  În contextul în care în România au fost acuzate, pe drept, de plagiate, nume sonore din spatiul public, cazul de față a fost un nou exemplu  că astfel de acuze pot avea și alte mize decât urmărirea adevărului.

Dacă, însă, va fi greșit cuiva, suferința îndurată și rugăciunile familiei sale credem că au mijlocit și nivelat drumul lui spre mântuire.

Sursa foto:  Augustin Leahu