Evenimentul Zilei > Social > Un mare erou al României a murit. Iohannis îl făcuse general de brigadă
Un mare erou al României a murit. Iohannis îl făcuse general de brigadă

Un mare erou al României a murit. Iohannis îl făcuse general de brigadă

Veteranul de război Ionel Tuţă a murit, la vârsta de 96 de ani. El a luptat pe Frontul de Vest între anii 1944 și 1945.

Veteranul de război Ionel Tuţă a murit, la vârsta de 96 de ani. Această informaţie tristă a fost confirmată de familie.
Anul acesta, în luna aprilie, preşedintele Iohannis l-a avansat pe veteran la gradul de general de brigadă – cu o stea, în retragere. Ionel Tuță a luptat, între anii 1944 și 1945, în linia I, pe frontul de Vest, în Ungaria şi Cehoslovacia. Absolvent al Liceului Militar Craiova şi al Şcolii Militare de Ofiţeri de Artilerie Piteşti, unde a fost şef de promoţie, Ionel Tuță a primit numeroase decoraţii, printre care Ordinul Steaua României şi Ordinul Coroana României cu spade şi panglică de Virtute Militară.

Într-un interviu acordat AGERPRESS în anul 2018 veteranul spunea că şi-ar dori ca România să fie ,,o ţară prosperă şi liberă de toate nevoile, tinerii să îşi iubească ţara, iar politicienii să nu se bată între ei. Tot explica pentru cei tineri: ,,Să fii patriot înseamnă să îţi iubeşti patria, din suflet s-o iubeşti! Şi patriotismul ăsta se naşte, în primul rând, pe front’”.

Și tot el mai relata: ,,Războiul este foarte greu, pentru că sunt atâtea lucruri pe care nu le înţelegi şi te trezeşti că eşti în copcă. (…) Niciodată nu am zis ‘Nu!. Întotdeauna am zis Da, mergem pe front!. Şi pe front am rămas tot timpul. Soldatul era lângă mine şi eu îl aveam ca pe camaradul meu, deşi era soldat. Mie mi-a plăcut să fiu blând cu subordonaţii mei, să îi iubesc, să ştie că e cineva lângă ei. Asta a fost situaţia.”

Veteranul de război Ionel Tuţă va fi înmormântat, cu onoruri militare, sâmbătă, la ora 11,00, la Cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Sursa foto: mapn.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: