Evenimentul Zilei > Actualitate > A MURIT ACTORUL IURIE DARIE. S-a stins din viaţă aseară
A MURIT ACTORUL IURIE DARIE. S-a stins din viaţă aseară

A MURIT ACTORUL IURIE DARIE. S-a stins din viaţă aseară

Îndrăgitul actor Iurie Darie a încetat din viaţă. La scurt timp după ce a ieşit din spitalul "Bagdasar Arseni", unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale, inima sa a încetat să mai bată.

UPDATE: Actorul Ion Besoiu, despre trecerea în nefiinţă a lui Iurie Darie:"A dispărut o mare personalitate, o stea de cinema adevarată, un actor de farmec nespus (…) Când ne întâlneam era întotdeauna fermecător, zâmbitor. Au fost multe momente în care mi-a făcut plăcere să mă întâlnesc cu el". Mai multe declaraţii găsiţi AICI.
O viaţă închinată teatrului s-a întrerupt aproape de miezul nopţii. Iurie Darie a încetat din viaţă. La căpătâiul lui a fost Anca Pandrea, cea care l-a vegheat în ultimele clipe de viaţă.
Actorul în varstă de 83 de ani a trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în ultima parte a vieţii. El a fost internat mai bine de trei luni în spital. A fost supus şi unei intervenţii chirurgicale. I-a fost montat un tub care drena lichidul acumulat la creier, a stat zile conectat la aparate pentru că nu putea respira singur şi a avut nevoie de transfuzii de sânge. A fost externat la sfârşitul lunii septembrie.
O viaţă de artist!
Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929, în Vadul Raşcov din judeţul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, reuşind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952. A învăţat ce înseamnă actoria de la mari actori şi profesori: Mihai Popescu sau Marietta Sadova, scrie Wikipedia.
În cinematografie a debutat în 1953, în „Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe platoul de filmare pe Marga Barbu şi pe Liviu Ciulei. În anul 1969, a fost ales de regizorul Mircea Drăgan pentru a juca în seria "Brigada Diverse", alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu sau Puiu Călinescu.
A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice, printre care „Băieţii noştri” (1959), „S-a furat o bombă” (1961), „Vacanţă la mare” (1962), „Dragoste la zero grade” (1964), „Atunci i-am codamnat pe toţi la moarte” (1971), „Fraţii Jderi” (1974), „Ringul” (1983), „O zi la Bucureşti” (1986), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987), „Zâmbet de soare” (1987), „Oglinda” (1993), „Punctul zero” (1996), „Triunghiul morţii” (1999). În 2004 a jucat în serialul de televiziune „Numai iubirea”.
Un moment important din cariera sa a fost perioada Teatrului de Comedie, perioadă în care Radu Beligan a avut flerul să adune câţiva actori ce aveau să facă faima acelui teatru. A jucat sub bagheta regizorului Lucian Giurchescu şi apoi a lui David Esrig. I-a avut ca parteneri pe marii actori: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. A jucat în spectacole de referinţă: „Troilus şi Cressida”, „Umbra” şi multe altele.
După Revoluţie, a jucat în "Pălăria", producţie a Teatrului de Comedie, în regia lui Horaţiu Mălăele (1998), "Patru pe o canapea şi valetul" de Marc Camoletti, în regia lui Radu Nichifor (2000). De asemenea, actorul a colaborat şi cu cineaştii basarabeni, în filmul pentru copii "Moara", realizat în 1992, sau pe scena Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău în "Tata" (stagiunea 1999-2000).
Iurie Darie s-a remarcat şi în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea şi turnee prin ţară cu spectacole pentru copii, în care istorisea şi desena o poveste simplă, dar plină de haz şi de învăţăminte.

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/vfO7HAM2o7s" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="640" height="480" src="http://www.youtube.com/embed/PxS2k3Nacoc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CITIŢI ŞI:

  • Boala lui Iurie Darie i-a convins pe Anca Pandrea şi Iura să se căsătorească
  • Anca Pandrea nu vrea să trăiască fără Iurie Darie
  • Actorul Iurie Darie a fost operat de mai multe ori în ultimii ani
  • Dorel Onaca a donat sânge pentru Iurie Darie în timp ce se afla la spital
  • Iurie Darie, internat în spitalul săracilor
  • Soţia lui Iurie Darie a fost mereu lângă el. „Rugaţi-vă pentru soţul meu”
  • Anca Pandrea, ultimele dorinţe legate de Iura