Evenimentul ZileiSocialA început Cafékultour – săptămâna cafenelelor, proiectul UNIC care reinventează spațiile

A început Cafékultour – săptămâna cafenelelor, proiectul UNIC care reinventează spațiile

A început Cafékultour – săptămâna cafenelelor, proiectul UNIC care reinventează spațiile
Muzică, improvizație, dans, teatru și filme de animație - toate acestea vor cuceri Timișoara săptămâna aceasta. De luni până duminică timișorenii sunt chemați în cafenele, să descopere cultura altor țări. Cafékultour – săptămâna cafenelelor, un proiect inițiat în urmă cu 13 ani de către unul din directorii Centrului Cultural Francez, reunește anul acesta evenimente culturale pe scene improvizate în cafenele, librării și spații neconvenționale din orașul de pe Bega.

Evenimentul este organizat, ca în fiecare an, în parteneriat, de către Institutul Francez și Centrul Cultural German din Timișoara, cu susținerea Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Timișoara.

”Cafékultour a luat ființă în 2005, din lipsa spațiilor culturale alternative din oraș. 13 ani mai târziu, e tot mai clar că Săptămâna Cafenelelor nu înseamnă doar concerte sau teatru sau film, ci e pretextul pentru o întâlnire cu arta în spații familiare timișorenilor, e pretextul pentru a demonstra încă o dată că  în Timișoara diversitatea culturilor și multiculturalitatea sunt la loc de cinste.  Și în 2017 continuăm tradiția și aducem la un loc evenimente unul și unul: o seară spaniolă, teatru de improvizație, un spectacol de mimă, două concerte, un spectacol de dans contemporan și nu în ultimul rând, o proiecție de filme de animație. Ne-am pus în minte să vă scoatem din casă seară de seară, să ne adunăm în locuri frumoase cu oameni dragi și talentați, să facem împreună din ediția 13 a Cafékultour – săptămâna cafenelelor, o ediție cu noroc”, tranmite Cyrille Fierobe, directoruyl Institutului Francez Timișoara.

Intrarea la toate evenimentile este liberă

Seria evenimentelor începe luni, 3 aprilie, la ora 19 în spațiul Ambasada. Aici are loc Cafetería Embajada: Concert Sandra Carrillo / Expoziție de fotografie. Practic, ediția cu numărul 13 Cafékultour debutează cu o incursiune în timp: Spania anilor ’60 care pentru câteva ore va transforma Ambasada în „Café Embajada”. Localul va fi decorat  în stilul cafenelelor spaniole, un bucătar va pregăti și servi „tapas” și va avea loc și un concert live al artistei Sandra Carrillo Casabas. De asemenea, pe pereții cafenelei vor fi expuse fotografii ale expoziției “España de noche” (Nopți spaniole). Sandra Carrillo Casabas este o tânără artistă născută în 1989 la Barcelona (Spania). Încă din primii ani ai copilăriei s-a simțit atrasă de muzică și a început cu discurile de vinil ale părinților săi, ascultând genuri ca soul, funk, blues sau gospel. În anii adolescenței și-a schimbat radical stilul și s-a îndreptat spre muzica flamenco, ca mai târziu să simtă o apropiere față de muzica latino. O călătorie în Cuba i-a stârnit interesul în această direcție și de atunci obiectivul ei s-a transformat în acela de a promova atât cultura spaniolă, cât și cultura latină prin muzică. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Consulatului Onorific al Regatului Spaniei la Timișoara şi Asociația Via Rumania Cultura.

Marți, 4 aprilie, ora 19, la Etikheta e programat"Berlin -Timisoara game show" marca Theatersport Berlin, conceput special pentru acest eveniment. Actorii, Marin Caktas și Urban Luig, vor oferi o perspectivă unică asupra istoriei și particularităților celor două orașe: Timișoara și Berlin. Spectacolul de improvizație se va desfășura în limba engleză. Evenimentul este organizat de Centrul Cultural German Timișoara cu sprijinul Goethe Institut București.

Miercuri, 5 aprilie, de la ora 19, la D’Arc, Institutul Francez Timișoara a programat o altă seară derdicată teatrului. Se va juca Le voisin (Vecinul) cu Benoît Turjman. „Vreau să vorbesc despre ceea ce ne deranjează zi de zi. Despre aceste obiecte care ne ușurează viața, dar care constrâng relațiile sociale. Despre ceea ce ne izolează. Despre ceea ce ne aduce împreună. Vreau să vorbesc despre toate acestea, să mă amuz pe seama lor și să împărtășesc cu voi acest râs. Pentru că râsul ne unește și ne face mai puternici în fața adversităților”, mărturisește artistul. Benoît este un actor complet: mim, actor, fost cascador și dansator antrenat la școala lui Marcel Marceau, specializat în cascadorie și commedia dell'arte

Joi, 6 aprilie, de ora 19  la Cuib d’Arte va concerta formația de muzică electronică Mynth din Salzburg – adică frații Giovanna și Mario Fartacek. Ei combină  sunete provocatoare de trip-hop și sintetizate. Evenimentul e organizat în parteneriat cu OEAD – Österreichischer Austauschdienst.

Vineri, 7 aprilie, de la ora 21  în cafeneaua Aethernativ va avea loc un concert al tânărului cântăreț, compozitor și chitarist Thom Artway (numele de scenă a lui Tomáš Macek).

Piesele lui Thom Artway sunt interpretate în limba engleză, iar genurile abordate variază de la folk, la pop și rock. Pasionatul muzician și călător a devenit cunoscut pentru prima dată cu single-ul său Towards the Sun, înregistrat în noiembrie 2012 care a făcut parte din coloana sonoră a filmului Křídla Vánoc (Wings of Christmas).  Concertul e realizat în parteneriat cu Centrul Ceh din Bucureşti.

Sâmbătă, 8 aprilie, tot de la ora 21, în Mansarda Bastionului Maria Theresia se prezintă un special, creat pentru Săptămâna cafenelelor, „If Music Be the Blood of Love”, de Răzvan Mazilu, asistat de Lavinia Urcan și actori ai Teatrului German de Stat Timișoara.

Pretextul e simplu: un party. Muzică bună, câțiva prieteni care se reîntâlnesc. Se dansează. Se spun povești. Se iubește. Muzică și dans ca niște declarații de iubire. Emoție. „E ceea ce am simțit eu trăind și lucrând la Timișoara în mai multe rânduri”, dezvăluie Răzvan Mazilu.

În ultima zi a Săptămânii cafenelelor, duminică, 9 aprilie, de la ora 19, la Casa Artelor, e programată o proiecție de filme de animație din cadrul programului O!PLA ACROSS THE BORDERS 2016. Acesta prezintă laureații celei de-a patra ediții a Festivalului Național de Animație Poloneză „O!PLA”, care s-a desfășurat în 69 orașe din Polonia în perioada 21 martie-15 mai 2016.


Accesează: