La festivitate, acesta a spus că în ultimul veac, de la semnarea Tratatului de la Trianon încoace, maghiarii au dat dovadă de voință de a trăi, de capacitate de a o lua de la capăt, necăzând în exasperare.

„Responsabilitatea noastră comună este să luăm atitudine pentru interesele maghiarilor de dincolo de hotare, pentru că dacă noi nu îi susţinem, nimeni nu va face acest lucru”, a spus secretarul de stat.

„Cele două concluzii importante a ultimelor o sută de ani este că trebuie să păstrăm suveranitatea şi autonomia ţării”, a adăugat acesta.

Bence Rétvári a subliniat că tratatul de pace a fost un dictat greşit, întrucât a generat noi divergenţe şi conflicte ce au dus, într-un final, la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Guvernul maghiar a pregătit Anul solidarității naționale prin reînnoirea a 609 monumente dedicate soldaților care și-au pierdut viața în Primul Război Mondial. Pe de altă parte, au fost lansate zeci de cărți pe marginea războiului, jocuri pe calculator dar și mai multe scenarii de film.

În cadrul evenimentului, ministrul agriculturii, István Nagy, a dezvelit placa comemorativă instalată cu ocazia Anului solidarităţii naţionale. În discursul său, politicianul a precizat că maghiarii pot trece peste nedreptăţile din trecut doar asimilându-le sau explicându-le, iar colaborarea cu ţările vecine nu are nicio alternativă.

Te-ar putea interesa și: