Printre semnatarii denunţului se află Victor Ponta, Daniel Constantin, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea, Ilie Sârbu, Eugen Nicolicea, Nicolae Bănicioiu, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Radu Stroe, Ecaterina Andronescu, Titus Corlăţean şi Sorin Roşca Stănescu, scrie Agerpres.

În denunţul adresat procurorului general al României se arată: 'Într-un interviu la postul de televiziune Realitatea TV, difuzat în seara zilei 13.04.2014, în cadrul emisiunii 'Jocuri de putere', realizată de Rareş Bogdan, referindu-se la activitatea parlamentară a d-nei senator Firea Gabriela, în cadrul Comisiei Parlamentare de anchetă pentru verificarea legalităţii achiziţiei terenurilor din zona comunei Nana, judeţul Călăraşi, a afirmat: 'mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei unde este primar, că s-ar putea să nu-l găsească într-o zi acasă dacă… Nu-i atentă… Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele'.

Semnatarii plângerii susţin că afirmaţia făcută de Traian Băsescu în referire directă la activitatea de primar a soţului Gabrielei Firea 'constituie un mijloc de constrângere a acesteia în scopul determinării neîndeplinirii atribuţiilor parlamentare care îi revin, ce sunt de natură să lezeze interesele personale ale numitului Băsescu Traian şi ale familiei acestuia'.

Comisia parlamentară a fost înfiinţată prin Hotărârea Parlamentului nr. 74/10.12.2013, membrii acestei comisii având ca obiect, în conformitate cu regulamentul ei, analiza legalităţii transmisiilor succesive ale drepturilor de proprietate în zona comunei Nana.

'Ne aflăm în prezenţa săvârşirii infracţiunii de şantaj, consumată prin aceea că ameninţarea proferată public ca mijloc de insuflare a unei temeri şi realizare a unei constrângeri morale serveşte la determinarea împiedicării acţiunilor d-nei senator în folosul autorului exprimărilor în sensul art. 207 C.pen ce defineşte elementele constitutive ale infracţiunii de şantaj. Denunţul nostru este motivat şi de împrejurarea că prin admiterea unor asemenea practici se aduce atingere directă libertăţii de exprimare şi acţiune a parlamentarilor, astfel cum este garantată de imunităţile constituţionale. Menţionăm că noi, parlamentarii semnatari ai prezentului denunţ, considerăm că numitul Băsescu Traian, care ocupă funcţia de preşedinte al României, se bucură numai de imunitatea prev. art. 84 alin 2 din Constituţia României, care nu îl ocroteşte în ceea ce priveşte viaţa şi afacerile sale private conform principiului egalităţii în faţa legii prev. de art. 16 alin 1 din Constituţie, el neputându-se situa mai presus de lege conform alin. 2 al aceluiaşi text de lege. Pentru aceste considerente solicităm cercetarea şi trimiterea în judecată a numitului Băsescu Traian', se mai arată în plângere.