Evenimentul Zilei > International > A apărut ”NOUL Obama”! Democraţii îndrăznesc să VISEZE. Cine este el?
A apărut ”NOUL Obama”! Democraţii îndrăznesc să VISEZE. Cine este el?

A apărut ”NOUL Obama”! Democraţii îndrăznesc să VISEZE. Cine este el?

Câţiva democraţi l-au numit deja ''noul Barack Obama''. El, în realitate este alb, dar are câteva caracteristici comune cu Obama versiunea 2008: tinereţea (are abia 30 de ani), prospeţimea unei feţe noi, charisma, poziţiile radicale care plac aripii de stânga din partid. Îi face să viseze la o revanşă împotriva lui Trump, astfel cum Obama a fost omul revanşei după opt ani cu George W. Bush.

El este Jon Ossoff, "învingătorul din noaptea trecută în primul tur electoral pentru un sediu de deputat al Georgiei. Puţin, la prima vedere. Şi totuşi, pentru susţinerea campaniei electorale a lui Osoff s-au mobilizat toate Vipurile partidului, organizaţiile de stânga de bază, pop-staruri progresiste, actori liberali de la Hollywood", titrează presa americană.

O lansare impunătoare, mai degrabă ca o campanie prezidenţială, decât o simplă alegere a unui deputat. Dar această alegere, ''în afara programului'', care serveşte pentru înlocuirea ex-deputatului Tom Price ajuns ministrul Sănătăţii în Administraţia Trump, a devenit mai mult o bătălie simbolică.

De menţionat că acel colegiu parlamentar despre care vorbim a fost numai în mâna republicanilor. A-l smulge dreptei ar fi (în speranţele celor mai optimişti) semnalul unui colaps în rândul susţinătorilor lui Trump. De bun augur, deci, pentru bătălia din noiembrie 2018, acele alegeri legislative ''mid-term'' (la jumătatea perioadei) unde democraţii speră să recâştige cel puţin două sucursale ale Congresului şi să pună în dificultate preşedinţia lui Trump.

Interesantă este compoziţia demografică şi socio-economică a colegiului respectiv. Se găseşte la periferia Atlantei, este locuit de un electorat mai mult alb, instruit, cu venituri mari. Adică un electorat al dreptei conservatoare, ''clasică'', pro-Trump.

Se ştie că populismul lui Trump are redutele cele mai solide în clasa muncitoare şi în cei mai puţin instruiţi, în timp ce ''vechii'' republicani, adică burghezia medie-înaltă, l-au votat cu mari rezerve şi poate sunt deja nemulţumiţi de spectacolul haotic al acestor prime 90 de zile cu Trump.

Să confirme oare clătinarea în casa republicană?  Pentru că partidul preşedintelui s-a divizat prezentând zece candidaţi în primul tur împotriva lui Ossoff, UNICUL democrat în competiţie, şi… au pierdut. În acest contest, Ossoff are şanse uriaşe de a fi "NOUL Obama" şi, să revigoreze partidul încă debusolat după înfrângerea lui Hillary Clinton de către Donald Trump.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: