„Marinarii care fac comerț cu Iran și Venezuela se vor confrunta cu consecințele pe care acest lucru îl implică asupra Statelor Unite”, a declarat secretarul american de stat, Mike Pompeo.

„Activele acestor căpitani vor fi înghețate. Carierele lor și perspectivele lor (profesionale) vor avea de suferit ”, a adăugat el, anunțând plasarea lor pe lista neagră a Trezoreriei SUA.

Cinci petroliere trimise de Iran în Venezuela, unde deficiențele de combustibil s-au agravat odată cu pandemia coronavirusului, au livrat acestei țări aproximativ 1,5 milioane de barili de carburant.

Ministrul venezuelen de Externe, Jorge Arreaza, a răspuns pe Twitter că aceste represalii americane au fost „dovada urii șoimilor” lui Donald Trump „față de Venezuela”.

Iranul, la rândul său, a declarat că aceste ultime sancțiuni au arătat că campania de „presiune maximă” a SUA împotriva Republicii islamice este pe cale să eșueze.

„Măsurile disperate ale Statelor Unite împotriva cetățenilor iranieni … sunt doar eșecul lamentabil”al campaniei americane împotriva Teheranului, a lansat Abbas Moussavi, purtătorul de cuvânt al diplomației iraniene.

„În ciuda presiunii americane, #Iran și #Venezuela vor rămâne hotărâte să se opună sancțiunilor americane ilegale”, a adăugat el.

Administrația lui Donald Trump, care a făcut din Iran principalul său dușman în Orientul Mijlociu, a impus, din 2018, sancțiuni draconice împotriva autorităților iraniene și continuă să-și afișeze fermitatea, prin așa-numita politică de „presiune maximă”.

„Atât timp cât comportamentul lor nefast continuă, la fel și campania noastră de presiune maxima va continua”, a avertizat Mike Pompeo, vorbind despre Venezuela și Iran.

Washingtonul, care îl numește pe președintele socialist venezuelean Nicolas Maduro un „dictator” și dorește ca acesta să renunțe la putere, a impus sancțiuni la exporturile de țiței din Venezuela și Iran, precum și împotriva mai multor oficiali guvernamentali și militari din ambele țari.

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar producția sa este în cădere liberă.

Caracas consideră că sancțiunile americane sunt responsabile pentru această prăbușire.

Experții o atribuie alegerilor politice greșite, lipsei investițiilor și corupției.

Iranul și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Nicolas Maduro, care este susținut și de Rusia, China, Turcia și Cuba.

Relațiile strânse dintre Caracas și Teheran datează din perioada președintelui Hugo Chavez (1999-2013), mentor și predecesor al lui Nicolas Maduro.