Evenimentul Zilei > Social > 66 de milioane de dolari pentru un Van Gogh!
66 de milioane de dolari pentru un Van Gogh!

66 de milioane de dolari pentru un Van Gogh!

Este cel mai mare preț obținut pe o pânză a artistului din 1998, potrivit Casei Sotheby’s. La aceeași licitație, un Monet s-a vândut cu 54 de milioane de dolari.

Opera lui Van Gogh, „L’allée des Alyscamps” a fost vândută marți seara pentru 66 de milioane de dolari la o licitație în New York, ceea ce reprezintă cea mai mare sumă pentru o lucrare a artistului din 1998 încoace, a anunțat Casa Sotheby’s.

Tabloul, estimat înainte de licitație la 40 de milioane de dolari, a fost cumpărat de un colecționar asiatic, alături de care au mai participat încă patru amatori.

Recordul absolut pentru un Van Gogh este deținut de „Portretul Dr. Gachet” (1890), care a fost vândut cu 82,5 milioane de dolari în 1990, tot la New York, la o licitație organizată de Casa Christie’s.

Un alt moment de vârf al serii l-a reprezentat un tablou de Claude Monet din seria „Nymphéas”, care fusese estimat între 30 și 45 de milioane de dolari, și care a fost vândut cu 54 de milioane.

Licitațiile de primăvară de la New York continuă pe 11 mai, cu o sesiune organizată de Christie’s, în care vor fi scoase la vânzare, între altele, „Femeile din Alger” a lui Pablo Picasso și „Bărbatul cu degetul”, de Alberto Giacometti, o statuie din bronz înaltă de 1,77 metri, din care nu există decât șase mulaje în lume. Cele două opere sunt estimate la 140, respectiv 133 de milioane de dolari, și ar putea bate recordul mondial.

În acest moment, cel mai mare preț de vânzare pentru un tablou este de 142,4 milioane de dolari, pentru un triptic al lui Francis Bacon „Trei studii ale lui Lucien Freud”, adjudecat în 2013 la New York.