5 aprilie 1945, o dată de referință în istorie. În 1945, Iosip Broz Tito (1892 – 1980), cel care avea să devină părintele Iugoslaviei, semnează un acord de prietenie cu URSS-ul lui Iosif Vissarionovici Stalin. Liderul partizanilor permite trupelor sovietice să pătrundă pe teritoriul Serbiei, pentru a ajuta la alungarea trupelor Axei.

Războiul a fost câștigat, dar țara a rămas în zona de influență a Moscovei. Tito a creat Federația Iugoslavă și, cu timpul, a devenit un ghimpe în coasta rușilor, din cauza poziției de nealiniere.

Inițial, la semnarea acordului de la data de 5 aprilie, se stabilise că trupele sovietice se vor retrage la finalul războiului. Însă, Stalin a dorit să-și mențină influența în zona iugoslavă. Tito, comunist, a reușit să-și curețe adversarii politici și a început cu cei care aveau aplecare liberal-democratică. El a inițiat politici ce au permis o libertate culturală și științifică, nemaivăzută în alte țări comuniste, dar a condus țara în stil dictatorial.

Născut din tată croat și mamă slovenă, Tito a interzis în Iugoslavia orice formă de manifestare naționalistă. De altfel, după moartea sa, țara a început să fie măcinată de probleme etinice care au explodat într-un război sângeros, iar efectul a fost ruperea în bucăți a Iugoslaviei.