Ashmawy a fost prins în estul oraşului libian Derna, în 2018, şi transferat de autorităţile loiale comandatului Khalifa Haftar în Egipt, în luna mai a anului trecut

El a fost condamnat pentru mai multe delicte, între care plănuirea unui atac în 2014 în care 22 de gărzi militare au fost ucise în apropierea frontierei cu Libia şi implicarea în tentativa de a ucide un fost ministru de interne în 2013, a anunţat armata egipteană într-un comunicat. Ashmawy a condus Ansar Bayt al-Maqdis, cu sediul în Peninsula Sinai, cel mai activ grup militant din Egipt, după care a jurat credinţă grupării teroriste Stat Islamic, în 2014, potrivit sursei citate.

Ceilalţi 36 de acuzaţi judecaţi odată cu el au fost condamnaţi la rândul lor pentru delicte având legătură cu terorismul

Cazurile lor au fost trimise pentru judecată Marelui Muftiu, cea mai înaltă autoritate juridică din Egipt, în condiţiile în care dreptul egiptean impune ca orice decizie privind sentinţa capitală să fie trimisă Marelui Muftiu pentru o opinie înainte ca execuţiile propriu-zise să poată avea loc.

Curtea a stabilit o nouă dată pentru 2 martie, pentru a confirma sentinţele după primirea opiniei Marelui Muftiu. În noiembrie 2019, un tribunal militar l-a condamnat pe Ashmawy la moarte într-un alt caz privind terorismul. Tribunale civile şi militare egiptene îl condamnaseră în contumacie deja pe Ashmawy la moarte, înainte de extrădarea sa, notează middleeasteye.

Te-ar putea interesa și: