Evenimentul Zilei > Social > 3,5 tone din Zidul Berlinului tronează de astăzi în curtea Academiei Române
3,5 tone din Zidul Berlinului tronează de astăzi în curtea Academiei Române

3,5 tone din Zidul Berlinului tronează de astăzi în curtea Academiei Române

Academia Română și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române a organizat astăzi evenimentul „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989“, prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la sfârșitul regimurilor comuniste din Europa Centrală și de Est.

Evenimentul a debutat la ora 10 cu ceremonia de dezvelire a unei bucăți din Zidul Berlinului, recent intrată în patrimoniul Academiei Române și amplasată în Parcul Academiei din Calea Victoriei nr. 125. La ceremonie au luat parte ES domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania la București, și ES domnul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Republica Federală Germania. Au participat, de asemenea, importante personalităţi ale vieţii academice, culturale, științifice, religioase, politice și diplomatice românești, precum și invitaţi din Germania.

Bucata din zid, înaltă de aproape 4 metri şi cântărind 3,5 tone, va rămâne amplasată în curtea Academiei Române. Bucureștiul se alătură, astfel, unor mari capitale din întreaga lume, care au decis să expună părți din Zidul Berlinului ca semn al luptei pentru libertate și democrație.

Ceremonia a fost urmată de simpozionul „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989“.

La 9 noiembrie 1989 Zidul Berlinului, care împărțea Germania în două unități statale distincte, a căzut, iar berlinezii au putut proclama libertatea unei capitale și, implicit, începutul unei noi ere europene. A fost momentul declanșator al sfârșitului regimului comunist în Europa Centrală și de Est.