Evenimentul Zilei > Social > 300.000 de copii vor fi despăgubiți de Biserica Catolică. Din ce motiv face un astfel de gest și cum va face rost de bani
300.000 de copii vor fi despăgubiți de Biserica Catolică. Din ce motiv face un astfel de gest și cum va face rost de bani

300.000 de copii vor fi despăgubiți de Biserica Catolică. Din ce motiv face un astfel de gest și cum va face rost de bani

Biserica Romano-Catolică din Franța va vinde unele dintre activele sale pentru a compensa victimele abuzurilor sexuale, au anunțat episcopii francezi, la o lună după publicarea unui raport amplu despre abuzurile sexuale din partea clerului, care a alimentat cererile tot mai mari pentru reformă.

„Ne vom asigura că nimeni nu este lăsat în urmă”, a declarat Éric de Moulins-Beaufort, arhiepiscopul de Reims și președintele Conferinței Episcopale din Franța, reporterilor, după o întâlnire a episcopilor de săptămâna trecută la Lourdes.

Măsura, una dintre câteva aprobate aproape în unanimitate de episcopi, a fost salutată de grupurile de victime ca un pas semnificativ în evaluarea abuzurilor sexuale de către biserica franceză. Dar ei au avertizat că vor urmări cu atenție punerea în aplicare a măsurilor anunțate luni, care au inclus și crearea unui organism independent de reparații pentru a procesa cererile victimelor. Episcopii au mai spus că intenționează să înființeze grupuri de lucru, prezidate de laici, care să întocmească propuneri concrete până în 2023 pe probleme precum formarea preoților.

Raportul devastator ordonat de biserică a estimat că între 200.000 și 300.000 de copii sau persoane vulnerabile au fost abuzați în ultimii 70 de ani de către membrii clerului sau persoane afiliate bisericii. Pentru prima dată, cei 120 de episcopi ai Franței au recunoscut că biserica poartă o „responsabilitate instituțională” pentru abuzul „sistemic”.

Anunțul cu privire la despăgubiri a fost așteptat de victimele abuzului clerical, care au refuzat sugestiile anterioare ale conducerii catolice din Franța ca fondul de compensare a victimelor să fie finanțat prin donații ale enoriașilor. „Este ceea ce speram”, a spus Olivier Savignac, care a fost abuzat sexual de un preot la vârsta de 13 ani. „Pentru că instituția este cea care își asumă responsabilitatea și plătește”.

Biserica catolică din Franța va vinde active

Biserica va vinde bunuri, inclusiv proprietăți imobiliare, și ar putea chiar să contracteze un împrumut dacă va fi nevoie, a spus Arhiepiscopul de Moulins-Beaufort. Fiecare victimă va fi compensată individual. Unele victime spun că trebuie să recupereze ani de zile de facturi medicale și alte cheltuieli legate de trauma cauzată de abuz.

Enoriașii pot dona, în continuare, bani direct la fondul de compensare, iar donațiile generale ale enoriașilor, care reprezintă o mare parte din finanțarea Bisericii Catolice din Franța, nu vor fi folosite, au spus episcopii. Arhiepiscopul de Moulins-Beaufort nu a oferit detalii despre cât de mult se așteaptă biserica ca fondul de compensare să crească, dar a spus că acesta va fi dotat treptat, pe măsură ce victimele se vor prezenta. Nici nu a oferit un inventar a ceea ce biserica se aștepta să vândă. 

Episcopii i-au cerut Papei Francisc să trimită o echipă de consilieri „de încredere” care să ajute la evaluarea măsurilor de protecție a copilului ale bisericii franceze. Rolul Vaticanului în gestionarea scandalurilor de abuz în Biserica Catolică a fost criticat de grupurile de victime, care susțin că este un obstacol în calea reformei în anumite aspecte, cum ar fi tragerea la răspundere a episcopilor neglijenți, solicitarea ca acuzațiile să fie raportate autorităților civile și , în cazuri rare, folosind mărturisirea pentru a păstra secretul abuzului.

Episcopii au votat pentru crearea unei instanțe canonice speciale care se va ocupa de cazurile de abuz la nivel național, pentru a evita ca preoții acuzați de abuz să fie judecați de liderii bisericii locale care ar putea fi înclinați să-i protejeze. Dar alte probleme legate de dreptul canonic sunt în afara domeniului de competență al bisericii franceze și ar necesita o schimbare de politică la Roma. Liderii catolici francezi sunt așteptați să se întâlnească cu Papa Francisc în decembrie.