Pregătirea polițiștilor români pentru astfel de cazuri, cum a fost cel al Alexandrei, care a fost ucisă la Caracal, a costat 236.000 de euro, bani alocați de Uniunea Europeană. Culmea este faptul că sistemul de alertare în cazul răpirii unui copil se declanșează automat atunci când viața minorului este pusă în pericol. De ce nu a funcționat acest sistem este greu de spus.

În primul și în primul rând mecanismul prevede expedierea unor mesaje de tip SMS, către persoanele care locuiesc în zonele unde se bănuiește că este ținut ostatic copilul răpit. „Poliția Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au declanşat mecanismul “ALERTĂ RĂPIRE COPIL!”. Mesajul de alertă va conține ziua, ora și locul unde s-a produs răpirea, prenumele copilului și o poza cât mai recentă a acestuia, hainele cu care îmbrăcat, precum și semnele particulare vizibile, descrierea autoturismului folosit de suspect, descrierea suspectului, dar și mesajul de a se apela numărul de urgență 112.

În cazul de la Caracal, Alexandru, fetița care a reușit să sune la 112, chiar de pe telefonul răpitorului, a furnizat mare parte din aceste informații, dar degeaba. Polițiștii și procurorul șef de la Caracal nu au intervenit și au așteptat să se facă ora șase dimineața, asta după ce timp de 19 ore, Alexandra a așteptat ajutorul.

În 2018, IGPR a comunicat faptul că acest instrument a fost creat pentru situații speciale. Atunci de ce nu a fost folosit pentru situația de la Caracal? Instrumentul astfel creat presupune mobilizarea unor mijloace excepţionale, pentru situaţii excepţionale. Până în prezent a existat o singură situație care a impus declanşarea mecanismului. Mecanismul de alertă se declanşează numai în acele cazuri în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol, se arată într-un comunicat al Poliției Române, datat 2018.

Te-ar putea interesa și: