Evenimentul Zilei > Actualitate > 22 de ani de la moartea Dianei şi a celor 4 minute înainte de impact
22 de ani de la moartea Dianei şi a celor 4 minute înainte de impact

22 de ani de la moartea Dianei şi a celor 4 minute înainte de impact

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la moartea prinţesei inimilor, Lady Diana, şi a acelor 4 minute înainte de impact. Iar povestea bodyguardului Trevor Rees-Jones, singurul supravieţuitor, despre acele clipe este cu adevărat emoţionantă.

Trevor Rees-Jones este unicul supravieţuitor al accidentului de maşină petrecut la Paris pe 31 august 1997, care a costat viaţa principesei Lady Diana. Împreună cu ea, în acea noapte, au murit şi iubitul ei Dodi Al-Fayed dar şi şoferul Henri Paul.

Minute pe care în aceşti ani Trevor Rees-Jones a încercat cu disperare să le reconstruiască în memorie. Patru minute fatale înaintea impactului din care reuşeşte cu greutate să-şi amintească doar secvenţe. Puţinele sale amintiri sunt relatate de cotidianul englez The Mirror.

Jones, care a scăpat din accident devastat (o gravă traumă la creier şi la torace şi fractura tuturor oaselor feţei), a explicat în faţa Curţii şi a jurnaliştilor ce s-a întâmplat în seara aceea. ”Era plin de paparazzi”, a spus. ”Astfel, Paul, şoferul, vicele siguranţei de la Hotelul Ritz, a sugerat să plecăm repede şi eu am mers cu el… normal. Dar şi cu Dodi şi Diana. Eram urmăriţi de foarte multe maşini pline cu fotografi”.

Apoi, în memoria lui Jones este un mare gol din pricina unei amnezii în urma traumei de care a avut parte. ”Ultimul lucru pe care mi-l amintesc este că ne urcam în maşină, în faţa hotelului Ritz. Apoi, doar frânturi: îmi amintesc că ne-am oprit la semafor şi că am văzut o motocicletă pe partea dreaptă a maşinii”, a declarat el la proces.

‘Nu sunt sigur de alte vehicule, dar pot să-mi amintesc foarte clar acea motocicletă”. Anii de amnezie ai lui Rees-Jones s-au scurs estompat, dar e dificil să înţeleagă dacă ceea ce îşi aminteşte este real, imaginat sau visat. În interviul acordat pentru The Mirror, el a declarat ca a mai avut şi alte  frânturi din acele clipe. ”Mi-a mai revenit în memorie o voce feminină care cerea ajutor de pe bancheta din spatele maşinii. Era aceea a Dianei care-l chema pe Dodi şi cerea ajutor”.

În ciuda presiunilor la care a fost supus de către mass-media şi a teoriilor conspirației care îl acuză că a planificat accidentul cu agenții MI6, Rees-Jones nu a reușit niciodată să-și amintească pe deplin de ceea ce s-a întâmplat în acele  minute lipsă din memoria sa.