2020 s-a dus rostogolindu-se printre blestemele tuturor. Părerea altora e că ar trebui să-i mulţumim

2020 s-a dus rostogolindu-se printre blestemele tuturor. Părerea altora e că ar trebui să-i mulţumim

Nu 2020 este responsabil cu dezastrul, scrie Paolo Ferrero- vicepreşedinte al Partidului de Stânga European. Opinia sa iese din tiparele obişnuite.

2020 pleacă totuşi în blestemele generale. Este unul dintre anii cei mai răi dintotdeauna şi deci sfârşitul său este privit ca o adevărată eliberare, scrie europarlamentarul.

Şi continuă: Gândesc că, dimpotrivă, tocmai în timp ce ne plângem morţii noştri şi ca să nu spunem că am făcut degeaba sacrificiul, va trebui să mulţumim anului 2020 fiindcă ne-a semnalat un pericol. Va trebui să luăm în serios alarma pe care ne-a dat-o şi să profităm de ocazie să facem schimbări radicale.

Covidul n-a fost un blestem divin sau un accident al istoriei: această pandemie şi milioanele de morţi sunt unele din rezultatele davastărilor ambientale pe care umanitatea le produce în ritmuri accelerate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia sa, exploatarea naturii şi a muncii sunt la baza suferinţelor pe care le trăieşte majoritatea populaţiei mondiale

Covidul nu este fructul vreunui deochi, ci un fel de producţie bazată pe profit, care s-a extins pe tot globul şi distruge posibilitatea vieţii pe planetă. Acest mod de producţie se numeşte capitalism şi produce devastarea naturii şi a relaţiilor sociale. Exploatarea naturii şi a muncii sunt la baza suferinţelor pe care le trăieşte majoritatea populaţiei mondiale, a creşterii luptei şi nemulţimirilor populaţiilor sărace, a rasismelor de tot felul, a războaielor.

Mă gândesc că în loc să tragem la răspundere anul 2020 ar trebui să luăm în serios semnalul de alarmă pe care ni l-a lansat, conştienţi că vaccinul ne va da ceva răgaz, dar acesta nu este o soluţie. Dacă vom merge la fel înainte, după această pandemie va fi încă una şi între timp vom continua să distrugem planeta şi relaţiile între popoare.

Să nu mai blestemăm anul 2020

Vaccinul ne dă răgaz pentru a mai schimba lucrurile până când, în anii viitori, vom mai avea o pandemie mai rea decât aceasta după care am tras atâtea. Să folosim acest răgaz pentru a putea schimba acset model de dezvoltare distructivă care se numeşte capitalism.

În loc să blestemăm anul 2020 şi să sperăm că totul va fi mai bine în 2021, trebuie să folosim 2021 pentru a schimba radical lucrurile. Acele lucruri pe care 2020 ni le-a semnalat că nu funcţionează bine. O datorăm celor morţi, o datorăm celor vii.

La mulţi ani fericiţi tuturor!”, a scris Paolo Ferrero- vicepreşedinte al Partidului de Stânga European pentru Il fatto quotidiano.