Evenimentul ZileiInternational20 de ani de închisoare pentru un „Guru” acuzat de viol

20 de ani de închisoare pentru un „Guru” acuzat de viol

20 de ani de închisoare pentru un „Guru” acuzat de viol
India: Autointitulatul „guru“,Gurmeet Ram Rahim Singh, ai cărui adepți au provocat grave tulburări, soldate cu mai mult de 38 de morți, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de viol.De asemenea, Singh se confruntă cu două acuzații separate de crimă, precum și de castrarea a peste 400 de bărbați din ashramul lui. Potrivit acestuia, nu a vrut altceva decât să îi ajute să se apropie de Dumnezeu

Forțele de ordine au primit ordin să tragă direct, instituind și interdicția de deplasare pe timp de noapte. De asemenea, suplimentarea forțelor de poliție i-a ținut pe protestatari la distanță.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Central de Investigații, instituția care a investigat cazul, a declarat luni seara că Gurmeet Ram Rahim Singh își va ispăși două pedepse consecutive a câte 10 ani de închisoare pentru cele două condamnări pentru viol.

Zeci de mii de polițiști au instituit o blocadă în mare parte din statele Haryana și Punjab din , din nordul Indiei, unde Singh, în vârstă de 50 de ani, are un număr foarte mare de susținători.
Sute de adepți ai acestuia au scăpat de sub control după aflarea veștii condamnării sale. Aceștia au atacat gări, autobuze și care de televiziune.
Cel puțin 38 de persoane au fost ucise și peste 200 au fost rănite în incidentele care au urmat. Partidul de guvernământ din India, care are majoritatea și în statul Haryana, a fost criticat pentru incapacitatea sau lipsa de voință de a acționa împotriva adepților lui Singh.

Cazul datează din 2002, când două susținătoare de la acea vreme l-au acuzat pe Singh de viol. Conform acestora, fapta s-a petrecut la sediul organizației Dera Sacha Sauda, în orașul Sirsa. Singh, cunoscut și sub numele de ”guru al bling-ului” pentru costumele strălucitoare pe care le poartă în filmele pe care le produce chiar el, risca cel puțin șapte ani de închisoare, urmare a noilor legi, mult mai dure, referitoare la viol.
Avocatul lui Singh, AK Panth, a declarat că cesta este nevinovat și că va face apel. Vipassana Insaan, purtătoarea de cuvânt a mișcării Dera Sacha Sauda, i- a îndemnat pe adepții lui Singh să respecte hotărârea instanței de judecată.
„Bătălia noastră legală nu se va termina aici. Clientul nostru este absolut nevinovat“, a declart Panth.
Canalele de televiziune indiene au relatat că Singh a avut o cădere nervoasă după ce a auzit sentința și a refuzat să plece din sala de judecată, spunând că este nevinovat.
Închisoarea din orașul Rohtak, aflată la 66 de kilometri de New Delhi, a devenit o fortăreață. Nici măcar jurnaliștilor nu li s-a permis să se apropie la mai puțin de o milă, iar drumurile au fost blocate cu baricade de sârmă ghimpată.

Condamnarea lui Singh pentru viol este cel mai recent caz în care sunt implicați lideri spirituali acuzați de abuzarea sexuală a adepților, de strângerea unor averi fabuloase fără plata impozitelor și de încercarea de a cumpăra favoruri de la politicieni.
Cazul a scos în evidență fascinația locuitorilor din zonele cele mai populate ale Indiei cu privire la așa-numiții guru spirituali, care se bucură de o influență imensă ca urmare a capacității lor de a mobiliza milioane de adepți.
Pe site-ul său, Singh susține că ar avea peste un milion de susținători.(The Times of India)

 

 


Accesează: