Evenimentul Zilei > International > Peste 2 MILIARDE de oameni se PREGĂTESC e RĂZBOI
Peste 2 MILIARDE de oameni se PREGĂTESC e RĂZBOI

Peste 2 MILIARDE de oameni se PREGĂTESC e RĂZBOI

Trupele chineze și indiene se pregătesc pentru un eventual conflict militar. Totul vine în cazul în care cele două state nu reușesc să obțină o soluție pașnică legată de disputa lor de la frontiera Doklam din Himalaya, conform observatorilor internaționali din regiune.

Vineri, ministrul apărării al Indiei, Arun Jaitley, a declarat în parlament că forțele armate ale țării sunt "pregătite pentru orice eventualitate", conform presei din India. În același timp, surse apropiate armatei chineze, au declarat că Armata Populară de Eliberare este din ce în ce mai conștientă de posibilitatea războiului, dar va avea drept scop limitarea oricărui conflict din cauza unor eventuale greșeli, cum ar fi cele lansate de India și Pakistan în Kashmir, conform Business Insider.

Un ofițer militar din China, a declarat anonim, că în cazul unui conflict, nu va fi vorba de lupte la sol, dar că va lansa aeronave și rachete strategice pentru a paraliza diviziunile muntoase indiene staționate în Himalaya, la granița cu China.  În același timp, o altă sursă militară a spus că ofițerii și trupele de la Comandamentul Teatrului de Vest au fost deja informați să se pregătească pentru război cu India în legătură cu criza de la Doklam.

Ambele surse au afirmat că armata chineză consideră că orice conflict va fi controlat și nu va fi extins în alte zone disputate, existând trei astfel de zone de-a lungul graniței de 2.000 km între cei doi giganți asiatici.

Cu toate acestea, experții indieni din domeniul apărării au avertizat că, odată ce prima lovitură va fi lansată, conflictul ar putea ajunge la un război complet. Consecințele ar putea fi grave, mergând inclusiv către blocarea liniei maritime a Chinei către Oceanul Indian.