Pe 14.04.2014, în jurul orei 17.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, județul Timiș, s-au prezentat doi bărbați, într-un autoturism marca Volkswagen. Cu ocazia controlului de frontieră, s-a stabilit ca cei doi sunt cetățeni romani, Gumi M., în vârstă de 22 de ani și Ioan B., în varsta de 65 de ani, ambii cu domiciliul pe raza județului Timiș.

Polițiștii de frontieră au efectuat un control amănunțit asupra mașinii și a bagajelor celor doi, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse sub capota și în bordul vehiculului, 800 monede de metal de culoare galbenă, inscripționate Franz Josef, 1915.

Monedele au fost trimise spre expertizare specialiștilor din cadrul Autoritatii Naționale pentru Protecția Consumatorilor – Direcția Metale si Pietre Prețioase care, în urma expertizei preliminare, au stabilit că piesele sunt din aur de 23,6 karate.

Cei doi barbati au declarat ca monedele aparțin unor rude din Austria care i-au rugat să le transporte in Romania.

Cele 800 de monede, în greutate totală de 11,167 kg au fost predate Trezoreriei Statului, în vederea expertizării detaliate, urmând ca în funcție de rezultatul acesteia sa fie stabilită încadrarea juridică a faptei.