Evenimentul Zilei > Justitie > Sentinţă definitivă. Judecătorii au decis că „Sanda” şi „Georgeta” de la Securitate se confundă cu Rodica Stănoiu
Sentinţă definitivă. Judecătorii au decis că „Sanda” şi „Georgeta” de la Securitate se confundă cu Rodica Stănoiu

Sentinţă definitivă. Judecătorii au decis că „Sanda” şi „Georgeta” de la Securitate se confundă cu Rodica Stănoiu

Mai multe expertize grafologice şi zeci de documente de arhivă au demonstrat că fostul ministru al Justiţiei a colaborat cu poliţia politică a lui Ceauşescu. Stănoiu şi-a turnat colegii de serviciu, inclusiv pe fostul premier Adrian Năstase.

După şapte ani de procese, Instanţa supremă a decis, definitiv, că fostul ministru al Justiţiei din guvernul Năstase a colaborat cu Securitatea. Rodica Stănoiu trebuie să plătească Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) 22.000 de lei cheltuieli de judecată. În urmă cu patru ani, ea a cerut mutarea procesului la Oradea deoarece mass-media i-ar fi potrivnică şi s-ar încerca astfel influenţarea deciziei judecătorilor.
Şi-a turnat colegii
În vara lui 2012, Curtea de Apel Oradea a stabilit că Rodica Stănoiu este colaborator al fostei poliţii politice, după ce a scris şi semnat cu numele de cod "Sanda" 18 note informative. Ea a dat detalii despre activitatea foştilor colegi de la Institutul de Cercetări Juridice (ICJ), unde a lucrat în perioada anilor ’80. Fost ministru al Justiţiei între anii 2000 şi 2004, Stănoiu a dat note informative sub numele conspirativ "Sanda", începând cu anul 1983 până în anul 1987. Între 1986 şi 1987, a semnat note informative sub numele conspirativ "Georgeta". Omul său de legătură era locotenet- colonelul Marian Ureche. După Revoluţia din decembrie 1989, Ureche a fost numit şef al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – SIPA – chiar în perioada în care Rodica Stănoiu era ministru.
Fostul demnitar a negat vehement că ar fi scris respectivele note, cerând în mai multe rânduri o serie de expertize grafologice. A afirmat că i s-a schimbat scrisul după o operaţie la coloană. "A existat o perioadă în viaţa mea când am avut un scris diferit, deoarece am avut o operaţie la coloana vertebrală. Aceste note care mi se atribuie copiază acel scris (…) Cu excepţia unei singure note, care are un ton mai elevat şi mai normal, toate sunt la nivel de mahala. Acea Sanda este mult prea incultă", susţinea Rodica Stănoiu.
Falsul grosolan
Dorind să-şi dovedească inocenţa, fostul ministru a prezentat instanţei trei documente care ar data din trei decenii diferite. Juriştii CNSAS, examinând pasta, au demonstrat că cele trei texte, deşi teoretic compuse în anii ’60, ’70 şi ’80, au fost scrise cu acelaşi pix!
Obiectivul urmărit de sursa "Sanda" a Securităţii era Marilena Uliescu, denumităconspirativ "Uta", o colegă de la Institutul de Cercetări Juridice.
Bârfe ministeriale despre colegi
– "Sursa Sanda ne-a informat că Uta, cu ocazia vizitelor în străinătate, a intrat în contact cu fugari şi alte elemente din emigraţia română, care desfaşoară o propagandă ostilă împotriva ţării noastre".
– "Sursa urmează să angajeze pe femeia de serviciu a lui Uta, creându-se astfel posibilitatea de a cunoaşte amănunte din casa obiectivei şi posibilitatea de realizare a unor pătrunderi secrete la domiciliul acesteia".
– "Printre altele, Dumitra Popescu (n.r. – angajată a ICJ) a învinuit-o (n.r.- pe Marilena Uliescu) şi de viaţă extraconjugală (…) În urmă cu doi ani, am aflat de la D. Popescu că Adrian Năstase este prieten cu Marilena, fiind văzuţi împreună, făcându-şi comisioane. Marilena avea piciorul în ghips şi Adrian Năstase o ducea cu maşina la pansat, ceea ce a iscat comentariile D. Popescu", povestea "Sanda" într-o notă olografă din 21 ianuarie 1984.

  • Decizie definitivă. Rodica Stănoiu a devenit, oficial, ”Sanda” Securității

1.600 de pagini ar conţine dosarul "Sanda". Fosta ministră susţine că a fost urmărită de Securitate, nicidecum nu a colaborat cu poliţia comunistă
"Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret."
RODICA STĂNOIU, colaborator al Securităţii

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: