Comisia Europeană a apreciat că Strategia Digitală este "lipsită de viziune (…) cu ţinte nerealiste şi necorelate cu potenţialul real de dezvoltare". De aceea, CE a solicitat o nouă întâlnire cu ministerul Societăţii Informaţionale, condus de Dan Nica (PSD), se arată în memorandum lui Teodorovici. Documentul citează şi criticile Comisiei Europene faţă de Master Planul General de Transport:
"Ministerul Transporturilor nu a asigurat respectarea metodologiei agreate cu CE pentru elaborarea acestui document şi Comisia şi-a exprimat nemulţumirea în mai multe rânduri, condiţionând aprobarea Programului Operaţional Infrastructură Mare de Finalizarea Master Planului".
Concurenţă neloială la fondurile UE
Comisia Europeană a folosit un limbaj neobişnuit de dur şi în legătură cu faptul că investiţiile publice finanţate exclusiv din bugetul de stat sau din împrumuturi externe nu trebuie să "concureze neloial" cu cele din fonduri europene, ceea ce afectează gradul de absorbţie. "Accesarea surselor de finanţare publice (fonduri externe nerambursabile, bugete naţionale sau locale, împrumuturi externe) trebuie să se facă pe bază de proiecte care să respecte aceleaşi reguli de elaborare, implementare şi aceleaşi proceduri administrative", se arată în memorandumul ministerului Fondurilor Europene.
În document se arată şi care sunt "exemplele negative" oferite de Comisia Europeană: schemele de minimis pentru IMM-uri, anveloparea blocurilor de locuinţe şi investiţiile pentru apă, canal şi deşeuri. În sfârşit, Comisia Europeană cere o strategie naţională de achiziţii publice "care să asigure un sistem eficient de achiziţii publice în următorul exerciţiu financiar".

Te-ar putea interesa și: