Fetiţa şi-a rupt tibia stângă, când se juca, iar mama ei a observat că avea o problemă după câteva zile. În decursul unui an, micuţa a suferit două intervenţii chirurgicale ortopedice, pentru tratarea fracturii, însă acestea au eşuat, deoarece ea suferă de o boală congenitală, care face dificilă vindecarea fracturilor. "Gamba s -a curbat la locul fracturii nevindecate, acolo formânduse o aşa-numită pseudartroză, asemănătoare unei articulaţii în plus. Fetiţa a început să se deplaseze exclusiv prin sărituri pe piciorul sănătos. Boala a devenit un real handicap şi a trebuit să renunţe la şcoală", povesteşte medicul Mihai Ionac.
Va merge peste o lună
La finele anului trecut, micuţa a beneficiat de un consult multidisciplinar realizat de dr. Radu Iacob (Clinica de Chirurgie Pediatrică Luis Ţurcanu), dr. Jenel Pătraşcu (Clinica Ortopedie II) şi dr. Mihai Ionac (Clinica de Chirurgie Vasculară şi Microchirurgie Reconstructivă). Cei trei specialişti au decis că pacienta are nevoie de un transplant osos microchirurgical. "Pe 9 ianuarie, intervenţia a fost realizată în echipă complexă.
Vasele de sânge care au trebuit reconectate la microscopul operator au avut dimensiuni de sub un milimetru. Cu toate aceste provocări, operaţia a decurs cu succes", au mai explicat medicii. Transplantul microchirurgical va permite fetiţei să îşi reia mersul normal după doar patru săptămâni de la operaţie.