NEWS ALERT! VIITORUL Casei Regale a fost VOTAT

NEWS ALERT! VIITORUL Casei Regale a fost VOTAT

Solicitarea lui Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de iniţiator, ca propunerea legislativă privind Statutul Casei Regale să fie adoptată în procedură de urgenţă, iniţiativa fiind un gest de respect faţă de rolul pe care Casa Regală a României l-a avut în decursul istoriei, a fost acceptată de Senat.

„Am discutat şi am hotărât împreună cu omologul meu de la Camera Deputaţilor, dl. Liviu Dragnea, să propunem această iniţiativă legislativă ca un gest de respect faţă de rolul pe care Casa Regală a României l-a avut în decursul istoriei. Vă rog să fiţi de acord cu derularea acestui proiect în procedură de urgenţă”, a spus în plenul Senatului Călin Popescu Tăriceanu, conform Mediafax. 

Propunerea liderului ALDE a fost aprobată cu 81 de voturi ”pentru” şi 19 voturi ”împotrivă”.  Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

În același timp, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.