În ciuda dezbaterilor tot mai aprinse din Rusia, privind libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal pe reţelele de socializare, Vladimir Putin a găsit de cuviinţă să facă un pas în faţă şi să deplângă lipsa componentei pozitive din postările utilizatorilor. Iar poziţionarea sa în acest scandal, deloc surptinzătoare, vine să susţină şi mai mult incriminarea anumitor utilizatori ruşi, precum şi condamnarea cu pedepse privative de libertate aplicată pentru meme-uri considerate ofensatoare la adresa autorităţilor de stat.

Vkontakte, varianta rusească a Facebook, este reţeaua de socializare cea mai acuzată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, tocmai din cauza disponibilităţii permanente de a sprijini autorităţile ruse, atunci când este vorba despre dezvăluirea identităţii unor persoane considerate incomode. Dar, cu toate acestea, subliniază The Moscow Times, există, din partea reţelei ruseşti, şi o tendinţă timidă de a îmbunătăţii securizarea datelor cu caracter personal.

Aflat la un forum care a avut loc în Caucazul de Nord, Vladimir Putin a ţinut să laude participanţii pentru promovarea pe care o fac pe reţelele de socializare, ”cu cea mai pozitivă atitudine”. ”Partea pozitivă este cea mai mare carenţă a reţelelor de socializare. Sută la sută, este nevoie de ea”, a declarat preşedintele rus, citat de agenţia de stat TASS.