Şeful Facebook, un răsfăţat al băncilor

Şeful Facebook, un răsfăţat al băncilor

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a ipotecat proprietatea din California pentru 5,95 milioane de dolari, la o dobândă anuală de doar 1,05%, mai mică decât dobânzile la care se împrumută statul american şi cel german pe termen lung.

Împrumutul în cauză este unul de refinanţare, miliardarul american profitând astfel de tendinţa descrescătoare a dobânzilor în SUA, generată de banca centrală, FED. Perioada împrumutului este de 30 de ani, iar dobânda este variabilă.

Dobânda medie variabilă la creditele ipotecare a ajuns în această lună la 2,69%, potrivit Bloomberg, care citează un raport al băncii americane Freddie Mac. Dobânda fixă este cu aproape un punct procentual mai mare.

Zuckerberg, a cărui proprietate a costat 7 milioane de dolari în 2011, se poate lăuda că este într-un club select. Statul american se împrumută pe 30 de ani la o dobândă de 2.5698%, iar Germania la 2,13% ambele fiind foarte aproape de minimele istorice. Elveţia, pe de altă parte, este mai puţin riscantă decât "părintele" Facebook, şi primeşte bani de la investitori la doar 1,033% pe an, pe 30 ani. Dobânzile la titlurile de stat ale celor trei ţări sunt fixe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un aspect interestant este că şi Mark Zuckerberg, şi majoritatea celorlalţi miliardari din Statele Unite, au ipoteci, deşi şi-ar putea permite fără probleme să cumpere proprietăţile pe care locuiesc fără ajutor de la bănci. Motivele ţin pe de o parte de cultura americanilor de a apela la bănci pentru a-şi achiziţiona o locuinţă, şi pe de altă parte de faptul că aceştia cunosc valoarea din prezent a banilor şi preferă să îi investească în ceva care le-ar putea aduce profituri peste rata dobânzii la credit.