Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța, comemorată în 200 de localități din întreaga lume
Ziua ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța,  comemorată în 200 de localități din întreaga lume

Ziua ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța, comemorată în 200 de localități din întreaga lume

Ziua ocupației sovietice a Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța va fi comemorată în 200 de localități din întreaga lume. Iniţiativa aparţine Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Bucureștenii sunt așteptați să participe la evenimentul comemorativ duminică, ora 19.00, la Fântâna din Piața Universității. La Chișinău, trecerea a 75 de ani de la anexarea teritorială va fi marcată printr-un flash-mob în Piața Marii Adunări Naționale, de la ora 18.00.

 

În 28 iunie 1940, România primea un ultimatum din partea Uniunii Sovietice, prin care i se cerea evacuarea administrației civile și a armatei române de pe teritoriul Basarabiei, nordului Bucovinei și Ținutului Herța.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, participanții la evenimente vor întinde pânză neagră, în semn de doliu, și îi vor îndemna pe cetățenii de ambele maluri ale Prutului și din Diaspora să se solidarizeze, într-un efort comun, cu Marea Adunare Națională din 5 iulie, de la Chișinău.

Acțiuni similare vor avea loc și în Beijing, Londra, Paris, Roma, Portogruaro, Dublin, Madrid, Barcelona, Atena, Luxemburg, precum și în alte localități din Statele Unite ale Americii, Elveția, Finlanda, Danemarca, Marea Britanie.

"28 iunie 1940 a reprezentat o cotitură tragică în istoria României, prin ocupația sovietică a părții de Est a teritoriului românesc. Sute de mii de oameni au fost înfometați, deportați, executați numai în primul an de la rapt. În prezent, 3 milioane și jumătate de cetățeni ai Republicii Moldova sunt ținuți ostatici între Prut și Nistru, iar unica salvare a acestora este Reunirea cu Patria-Mamă. La Marea Adunare Națională, ies toți în stradă pentru a striga într-un glas că vor urgentarea acestui proces”, a declarat George Simion, președintele executiv al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, citat în comunicat.

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la rapt. Tot duminică, 28 iunie, în Republica Moldova va avea loc turul doi al alegerilor locale generale.