Traian Băsescu: "Ziua Marinei este ziua bărbatului"

Traian Băsescu: "Ziua Marinei este ziua bărbatului"

Şeful statului se află astăzi la Constanţa unde participă la sărbătorirea Zilei Marinei Române. În acest an se aniversează şi 150 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române moderne. Băsescu a declarat în discursul său pe faleza din faţa Comandamentului Flotei că dacă ziua de 8 martie este ziua femeii, atunci ziua de 15 august, Ziua Marinei, este, cu siguranţă, ziua bărbatului.

Traian Băsescu participă la ceremoniile militare şi religioase în memoria eroilor marinari. Manifestările la care ia parte preşedintele sunt organizate pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa. De la eveniment au lipsit soţia preşedintelui, Maria Băsescu, Elena Udrea, ministrul turismului, şi Emil Boc.

"Ziua Marinei este ziua bărbatului. Este ziua acelor oameni care la bordul navelor lor ştiu să fie solidari, să preţuiască valoarea prieteniei, valorile naţionale, ale simbolului pe care îl poartă la catarg, drapelul României.

Flota navală română împlinisşte astăzi 150 de existenţă. La 22 octombrie 1860 domnitorul Alexandru Ioan Cuza emitea ordinul prin care se formau Forţele Navale Române. De atunci, forţele navale au fost un scut pentru idependenţa şi suveranitatea României.

Şi Ziua Marinei are o istorie a ei. În 1902, la bordul Crucişatorului Elisabeta se sărbătorea pentru prima oară Ziua Marinei. Astăzi, forţele navale române sunt parte ale forţelor navale NATO, sunt intr-un proces de consolidare a capacităţilor de apărere şi de modernizare.

Ştiu că vremurile de astăzi nu sunt uşoare, sunt vremuri generate de criză economică, dar care nu ne vor supune, le vom supune noi. Semnele redresării au apărut, aşa cum arată cifrele pe trimestrul doi. Dar mai avem un drum lung de parcurs. Vom trece acest moment şi mi-as dori mult ca dificultăţile să fie trecute în solidaritate şi în decentă.

Aş încheia spunând că în aceste momente de dificultăţi economie România trebuie să fie solidară în primul rând cu ea însăşi", a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu a fost huiduit de cei care au venit să vadă spectacolul de Ziua Marinei.

Sfânta Maria, aniversare pentru 2,3 milioane de români

Tot astăzi, creştinii ortodocşi şi romano-catolici celebrează Adormirea Maicii Domnului, cel mai mare praznic al verii, care vine după o perioadă de două săptămâni de post. Peste 2,3 milioane de români îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică.

Dintre aceştia, 1,9 milioane sunt femei. Autorităţile au anunţat că aproximativ 1.300 de poliţişti vor fi mobilizaţi în weekend la nivelul întregii ţări, pentru a se asigura că manifestările religioase se desfăşoară în siguranţă.

Traian Băsescu şi-a anunţat prezenţa nu doar la evenimentele militare, dar şi la slujba oficiată în memoria marinarilor căzuţi la datorie.

Anual, în principalele porturi maritime şi fluviale din ţară, Forţele Navale Române organizează manifestari prilejuite de Ziua Marinei. De regulă, programul cuprinde ceremonii militare şi religioase, exerciţii demonstrative, jocuri marinăreşti, spectacole şi focuri de artificii.

De Ziua Marinei, spectacol în Constanţa

Pe litoral se află cazaţi oficial 200.000 de turişti. În cel mai călduros weekend din acest an, mare parte dintre aceştia sunt aşteptaţi să urmărească Exerciţiul Naval FNR 2010, de pe faleza Cazinoului din Constanţa, din faţa Comandamentului Flotei. Începând cu ora 15.00, în Portul Tomis vor avea loc jocuri marinăreşti, iar Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine reprezentaţii pe traseul Parcul Teatrului Naţional – Piaţa Ovidiu. Ziua de 15 august se va încheia cu Retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa, începând cu ora 22.00, anunţă Statul Major al Forţelor Navale Române.

Ziua Marinei s-a serbat pentru prima dată pe 15 august 1902, la Crucişătorul "Elisabeta", unde au luat parte toţi ofiţerii Diviziei de Mare.

Aşteptăm fotografii din partea cititorilor cu evenimentele de la Ziua Marinei pe adresa online@evz.ro 14 august 2010 Comemorarea eroilor marinari în garnizoana Mangalia

Submarinul Delfinul

Fanfara, la ediţia din 2009 a Zilei Marinei

Exerciţiu cu un avion, la malul mării (ediţia din 2009)

Exerciţiu al marinarilor, în 2009, la Ziua Marinei Înălţarea drapelului, la Ziua Marinei din 2009

Exerciţiu cu avioane şi ambarcaţiuni (ediţia din 2009)

Concurs marinăresc, la ediţia de anul trecut a Zilei Marinei