Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit, astăzi, despre ce se va întâmpla în România, în viitorul apropiat, la nivelul restricțiilor care au fost impuse de pandemia de coronavirus. Oficialul a lansat și o dată la care se vor anunța deciziile.

„Noi suntem într-o continuă evaluare în fiecare zi și săptămânal. Avem acea perioadă de 14 zile în care evaluăm fiecare măsură de relaxare, într-un context în care fiecare relaxare a avut un ordin de ministru comun cu ministrul de resort și niște norme de aplicare. Noi o să avem discuții și în această după-amiază, în ședința de guvern, vom avea și mâine. Următoarea perioadă de măsuri de relaxare se va face de la 1 iulie.

Noi luni vom avea și decizia. Evoluția pandemiei va decide. E posibil să avem niște restricții punctuale, la nivel de teritoriu, la nivel de comunitate, la nivel de focar”, a afirmat Nelu Tătaru, care a mai spus că totul depinde și de cum evoluează cazurile de noi îmbolnăviri.

„Noi pregătim pentru 1 iulie un alt set de măsuri de relaxare. Eu sper ca evoluția să ne permită acest lucru. Fiecare caz este evaluat particular, fiecare anchetă evaluează cazurile particular, fiecare locație este evaluată particular, dacă vor fi niște restricții vor fi strict punctuale și locale.”

Întrebat despre soarta măștilor destinate persoanelor defavorizate, ministrul a declarat: „În termen de șapte zile, cel care a câștigat licitația va duce aceste măști la Direcția de Sănătate Publică din fiecare județ. O mască costă 0,68 lei. După cum știți am avut dați de la bugetul de rezervă al bugetului de stat 230 de milioane. Licitația a fost câștigată cu doar 73 de milioane jos.”

O altă problemă vizează persoanele care au nevoie de îngrijire medicală, din cauza problemelor care nu au legătură cu coronavirusul. „Fiecare unitate medicală își gestionează și își evaluează patologia COVID-19. Am recomandat încă de acum patru săptămâni să solicite DSP, să evalueze numărul de pacienți COVID-19 aflați în acea unitate, dacă acei pacienți pot fi dirijați către spitalele de fază 1, fază 2, boli infecțioase, să fie direcționați acolo.

Dacă există un corp paviolionar la fiecare spital să fie amenajat pentru pacienții cu coronavirus, iar corpul mare să redevină către patologia non-covid. DSP poate interveni în controale”, a precizat Nelu Tătaru.