Evenimentul Zilei > Politica > „Seara cuțitelor lungi”. CEx PSD sub semnul demisiilor. LIVE TEXT
„Seara cuțitelor lungi”. CEx PSD sub semnul demisiilor. LIVE TEXT

„Seara cuțitelor lungi”. CEx PSD sub semnul demisiilor. LIVE TEXT

CExN al Partidului Social Democrat se reuneşte marţi pentru o analiză a rezultatelor înregistrate la prezidenţiale, după ce candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a pierdut alegerile în faţa candidatului PNL, actualul preşedinte, Klaus Iohannis.

UPDATE 8 – Potrivit surselor EVZ.RO, social-democrații au hotărât să organizeze Congres în luna februarie.


UPDATE 7 – Potrivit surselor EVZ.RO, rețeaua de telefonie a fost bruiată în interiorul încăperii în care se desfășoară CEx-ul.


UPDATE 6 – „E o ședință foarte importantă. Din respect pentru colegii mei, nu am să fac nicio declarație înaintea CEx-ului”, a declarat și Marian Oprișan.


UPDATE 5 – Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a refuzat să vorbească cu presa și a spus că va face declarații la sfârșitul Comitetului Executiv.


UPDATE 4 – Gabriela Firea a făcut apel la „înțelepciune și dialog” și a spus că nu dorește ca PSD să se rupă în mai multe bucăți.

„Partidul să nu mai aibă de suferit mai mult decât a suferit în alegeri. Echipa noastră trebuie să rămână unită. Trebuie să ne reformăm. Nu am participat la nicio întîlnire înainte de Cex Nu m-am întîlnit cu cineva ca să fac rău partidului. Vrem să aducem oameni noi, tineri, de valoare. Sunt mai multe variante ca să iesim împreună si nu 2 grupări.”, a declarat Gabriela Firea.

„Trebuie să demonstrăm prin toată atitudinea noastră că trebuie să revenim la electoratul nostru. Sunt un om de echipă, un om care vrea să construiască împreună cu echipa.”, a mai spus primarul general al Capitalei.


UPDATE 3 – „Noi cu toții trebuie să ne întoarcem la bază pentru că mergem și cerem voturile colegilor din județe. Când ai un mandat din județ trebuie să îl respecți. Cred că cea mai bună soluție este să nu ne pripim și nu cred că decembrie este luna cea mai bună pentru Congres. Marcel este un bun organizator, are o organizație pe care o conduce de ani de zile și are rezultate. Cred că fiecare dintre noi care avem rezultate putem face un Congres dacă decizia de astăzi o impune”, a declarat Marius Budăi.


UPDATE 2Marcel Ciolacu a declarat că nu poate cere cuiva să își dea demisia din partid și că va face declarații la sfârșitul Comitetului Executiv.

„Mi-aș dori să fac declarații după Comitetul Executiv. Demisia este un act unilateral, nu pot cere demisia cuiva.”, a declarat Marcel Ciolacu.


UPDATE –  Eugen Teodorivici a declarat, inaintea intrării la CEx-ul PSD că nu știe dacă Viorica Dăncilă își va da demisia. El a adăugat că personal nu își va da demisia..

„Dânsa este președintele partidului și sunt convins că știe ce are de făcut.”, a spus Teodorovici.

Întrebat dacă își dă demisia el a declarat: „Am spus-o clar că nu. Pentru cî sunt votat de un număr important de colegi și nu ar fi corect”.


Liderul social-democrat, Viorica Dăncilă, a anunţat încă de duminică seară că va fi făcută o analiză a rezultatului obţinut în turul doi al alegerilor prezidenţiale la CExN al partidului, menţionând că deşi unii îi cer demisia, nu va face acest gest.

„Eu ştiu că mulţi vor să plec eu, dar de data aceasta nu am să fac acest lucru, pentru că eu consider că partidul este mai important şi consolidarea noastră pentru alegerile locale şi parlamentare mult mai importantă decât lupta politică din interiorul partidului”, a susţinut Dăncilă.

Totodată, duminică seară, după aflarea primelor rezultate ale prezidenţialelor, Firea a afirmat că partidul nu are nevoie neapărat de o nouă conducere, ci de o nouă viziune.

Întrebată dacă PSD are nevoie de o nouă conducere, ea a spus: „Nu neapărat de o nouă conducere, pentru că avem o conducere statutar aleasă în urma unui congres, avem nevoie de o nouă viziune, de îndreptarea greşelilor şi erorilor pe care le-am făcut noi toţi. Trebuie să ne adunăm, să spunem sincer ce gândim, atunci când un coleg de-al nostru are o idee poate mai revoluţionară să nu-l mai înăbuşim, cum au fost CEx-uri în care mai veneam câţiva dintre noi să facem anumite propuneri de îmbunătăţire a activităţii partidului şi eram izolaţi sau daţi afară”.

Preşedintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, a susţinut că partidul are nevoie de „un nou început”, după „un rezultat dezastruos” la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

„Rezultatele ne arată (…) că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. (…) Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos, care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în şase luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, a scris Ciolacu, luni, pe Facebook.

Şeful PSD Giurgiu, senatorul Niculae Bădălău, a afirmat, la rândul său, că este necesară o analiză serioasă în partid, cei care au condus campania electorală „să aibă bărbăţia să şi-o asume” şi a spus că „în politică există un singur act: demisia sau alegeri”.

Potrivit unor surse politice, luni seară, aproximativ 35 de lideri ai organizaţiilor judeţene ale PSD reuniţi la o întâlnire informală convocată de liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, au decis să solicite în cadrul CExN demisia conducerii partidului – preşedinte, preşedinte executiv, secretar general, vicepreşedinţi.

Conform surselor amintite, la întâlnire s-ar fi agreat ca în cazul în care Eugen Teodorovici, preşedintele executiv al PSD, şi Mihai Fifor – secretar general, vor refuza să demisioneze, să se ia calcul suspendarea celor doi din partid sau chiar excluderea. Până la organizarea unui congres, cel mai probabil în luna februarie, partidul ar urma să aibă o conducere colectivă, susţin aceleaşi surse.