Evenimentul Zilei > Actualitate > Ziua Constanței, sărbătorită doar cu o defilare grandioasă
Ziua Constanței, sărbătorită doar cu o defilare grandioasă

Ziua Constanței, sărbătorită doar cu o defilare grandioasă

Aproape 2000 de elevi, liceeni, studenți, sportivi, structuri militare, inclusiv jandarmi călare și militari britanici de la Baza Mihail Kogălniceanu au sărbătorit Ziua Constanței participând la o paradă uriașă pe străzile orașului. Ideea a aparținut Primăriei Constanța după ce licitația pentru organizarea, cu 200.000 de lei, a zilei orașului a fost anulată

În lipsa unui program organizat, la asemenea sărbători, de specialiști, Primăria Constanța a găsit soluția mobilizării tuturor instituțiilor școlare, militare, culturale, sportive din oraș. Așa se face că la marea paradă de Ziua Constanței, care a pornit de la sala Sporturilor și s-a oprit în Piața Ovidiu, au participat, laolaltă, elevi ai școlilor generale din oraș, studenții universităților , asociații culturale, ansambluri ale minorităților, cluburi sportive, Forțele Navale Române, Fanfara militară, Jandarmeria, Poliția Județeană, mascați, Garda de Coastă, ISU Dobrogea dar și militari britanici. Copiii au fost impresionați mai ales jandarmii călare dar și de armele armatei de “daci și romani”.

Pe scările din fața Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, din Piața Ovidiu, parada a fost întâmpinată de primarul Decebal Făgădău, președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu și de prefectul Ioan Albu. Și de câțiva consilieri PSD.  Prin fața lor au trecut, pe rând, participanții la defilare. Apoi, de la microfon, prefectul Ioan Albu a amintit mulțimii că “aici trăiesc în liniște și pace români, turci, tătari, greci, bulgari, armeni și alte naționalități”, felicitând administrația locală și județeană “pentru eforturile depuse în dezvoltarea orașului nostru”. Președintele CJC, Horia Țuțuianu, a anunțat, solemn, “mă voi implica ca Constanța să ajungă un oraș de talie mondială și de talie europeană pentru că Constanța e cel mai frumos oraș din țară”.

Primarul Decebal Făgădău, sobru, a cerut “să nu uităm niciodată că orașul nostru așa s-a născut, din mare și lângă mare”, fiind convins că “da, Constanța este un oraș puternic, frumos, cu un viitor sigur și frumos”.  Edilul a ținut să adauge “un cuvânt special celor ce, fie din structurile naționale, fie din rândul partenerilor strategici, au grijă ca noi să fim în siguranță și să ne putem uita cu încredere la viitorul nostru și al copiilor noștri”. Câțiva elevi de la Palatul Copiilor au cântat muzică populară, iar ansamblurile aromânilor și grecilor s-au incins la dans. Ziua Constanței s-a terminat într-o oră. Punctul de vedere, anterior, al Federației Tinerilor din Constanța, cum că “Ziua Constanța va fi sărbătorită în stil nord coreean”, a fost ignorat de autorități.